Voedingcentrum


Plastic verpakking verhoogt kans op hartklachten?

Sommige voedselproducten zitten in plastic verpakkingen (polycarbonaat), zoals frisdrank en zuivel. Hiervoor wordt de chemische stof bisfenol A (BPA) gebruikt. Soms komt iets van deze stof in het verpakte levenmiddel terecht. Gelukkig zijn er in Europa regels over de maximale hoeveelheid BPA die in voeding mag voorkomen. Daarbij is rekening gehouden met de eventuele giftige werking van deze stof voor de mens. In een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het Amerikaanse medische vakblad JAMA wordt beweerd dat een hoge dosis BPA in je lichaam het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 misschien kan verhogen. Hoe zit dat precies?

Het medisch vakblad JAMA deed verslag van een onderzoek bij 1455 volwassenen tussen de 18 en 74 jaar. Daaruit bleek dat degenen met de hoogste concentraties BPA in de urine vaker een hartziekte en/of diabetes hebben dan de personen met een lager BPA-gehalte.

Mening EFSA

De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) concludeerde onlangs dat het huidige gebruik van bisfenol A niet schadelijk is voor de gezondheid. Hiervoor zijn circa 200 wetenschappelijke studies op een rijtje gezet. Daarnaast heeft de EFSA nog eens specifiek gekeken of BPA gevaarlijk is voor babyâs. De EFSA concludeerde dat dit ook niet het geval is. Namelijk om aan de veiligheidslimiet te komen, moet een baby vier keer zoveel babyvoeding eten uit plastic verpakte materialen dan nu gebruikelijk is.

Strenge controle

Komt er tijdens de productie toch wat in het verpakte levensmiddel terecht, dan is de hoeveelheid aan normen gebonden. De Warenwet hanteert dusdanige strenge regels, dat het maximum aan BPA, dat in levensmiddelen terecht mag komen, ver onder de werkelijke âgevarenzoneâ zit. De Voedsel en Warenautoriteit controleert en handhaaft hierop.

Relatie tot hartziekten

Er is nu nog te weinig bewijs tussen BPA en hart- en vaatziekten om te concluderen dat het huidige gebruik van BPA een gevaar oplevert voor de gezondheid. De hartkwalen kunnen ook met andere zaken te maken hebben. Bijvoorbeeld dat de mensen met een hoog BPA-gehalte veel suikerhoudende dranken drinken en daardoor dikker zijn dan de rest, met de nodige hartkwalen en diabetes tot gevolg.