CDA

De Pater: Vrijgelaten pedofiel niet in buurt van slachtoffer

CDA-kamerlid Marleen de Pater heeft deze week aan minister Hirsch Ballin (Justitie) gevraagd naar de mogelijkheden voor burgemeesters om een veroordeelde pedofiel tot verhuizen te dwingen.

Dit deed zij naar aanleiding van een geval in Utrecht. Daar was een 56-jarige veroordeelde man na zijn gevangenisstraf teruggekeerd naar zijn oude woning, waardoor hij in dezelfde portiek woonde als zijn 5-jarige slachtoffertje. De familie van het slachtoffer had hiertegen bezwaar aangetekend.

De burgemeester van de stad vond dat veroordeelde pedofielen in dit soort gevallen gedwongen moeten kunnen worden een andere woning te zoeken. De Pater: âEn als CDA zouden wij dit ook graag zien. Het belang van het slachtoffer moet hierbij voorop staan. Bovendien willen we graag van de minister weten of burgemeesters een pedofiel die uit de gevangenis komt onder behandeling of onder toezicht kunnen stellen, als ze dat nodig achten.â

De rechtbank in Utrecht heeft inmiddels bepaald dat de man inderdaad moet verhuizen. De Tweede Kamer dringt al geruime tijd aan op een grotere rol voor burgemeesters bij problemen met de woonomgeving van pedofielen.

---