Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 19 september 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de MiNa-raad en de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar besluit van 24 november 2000 over de steun aan de investeringen en aan de installatie in de landbouw. De regelgeving wordt aangepast wegens het gewijzigd EU-beleid over steun aan de vestiging en de investeringen, het gewijzigd EU-marktbeleid, het meer sturend karakter van de wetgeving op het vlak van leefmilieu, dierenwelzijn en kwaliteit, en de budgettaire noodzaak. Over het besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijst de leden en hun plaatsvervangers aan van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt de principes over de financiering van de werking van het Contactpunt Vlaamse Infolijn goed. Zo worden de middelen voor de basisdienstverlening van de Vlaamse Infolijn (1700) centraal voorzien. Voor extra dienstverlening, zoals ondersteuning van sectorale lijnen, wordt de betrokken entiteit geresponsabiliseerd voor de variabele kost.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit van 15 april 2005 over de toepassing van de heffing op melk en zuivelproducten. De wijziging is het gevolg van de veranderde marktsituatie, waarbij er geen melkoverschot meer is maar eerder een tekort. Om de Vlaamse melkveehouders zich te laten aanpassen aan deze veranderde situatie is een stappenplan opgesteld. Dat houdt onder meer in dat de quotumplafonds worden verhoogd, de quotumprijs in vier stappen daalt en de toetreding tot de melkquota-ring wordt vastgelegd.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Geert Bourgeois
Eric Stroobants, secretaris-generaal van het departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid, wordt - nadat hij de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt - in dienst gehouden voor een periode van zes maanden met ingang van 29 september 2008. Met ingang van 29 maart 2009 wordt hem eervol ontslag verleend uit zijn ambt. De regering keurt meteen ook de selectieprocedure goed voor zijn opvolging.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Om de technologische achterstand in scholen weg te werken, besliste de Vlaamse Regering een investeringsoperatie te starten in het secundair onderwijs. Deze investeringsoperatie wordt voor het schooljaar 2008-2009 voor een derde keer herhaald. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het besluit over de investeringsoperatie in scholen voor technologie en industriële technieken voor het schooljaar 2008-2009. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State. Door dit besluit krijgen scholen extra middelen per leerling in de studiegebieden auto, bouw, chemie, grafische communicatie en media, hout, land- en tuinbouw, textiel, koeling en warmte en mechanica-elektriciteit, of scholen met aanverwante studierichtingen, opleidingen en afdelingen binnen het buitengewoon secundair onderwijs OV3 en OV4.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan haar besluit over de modaliteiten en de procedure voor de (gedeeltelijke) opheffing van de erkenning van een Centrum voor Basiseducatie of een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Het is de onderwijsinspectie die nagaat in welke mate een centrum aan de voorwaarden voldoet, waarna de Vlaamse Regering op basis van dit advies de erkenning geheel of gedeeltelijk kan opheffen. Hiervoor dient de Vlaamse Regering de modaliteiten en de procedure te bepalen, zodat de rechten van de verdediging gewaarborgd zijn en een beroepsmogelijkheid is voorzien.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Personeelsleden van de Centra voor Basiseducatie die het codo-statuut hebben, hebben geen recht meer op tijdskrediet. In afwachting van een structurele oplossing voor de arbeidsvermindering of -onderbreking in de basiseducatie, wordt tijdelijk een eigen verlofstelsel voor de basiseducatie ingevoerd, conform het stelsel tijdskrediet, en met dezelfde premies en toekenningscriteria. De Vlaamse Regering beslist daarom het besluit over het verlof voor onderbreking of vermindering van de arbeidsprestaties voor sommige personeelsleden van de Centra voor Basiseducatie principieel goed te keuren. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kathleen Van Brempt
De Vlaamse Regering benoemt de effectieve en plaatsvervangende leden van het raadgevend comité bij het intern verzelfstandigd agentschap Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de ondersteuning van circuskunsten in Vlaanderen. Het 'circusdecreet' beoogt een optimale ontwikkeling van de circuskunsten in Vlaanderen. Daarvoor wil het de creatie, spreiding, professionalisering en promotie van circuskunsten ondersteunen, een divers en goed gespreid aanbod van circuskunsten in Vlaanderen stimuleren en promoten en een geïntegreerde beleidsvoering op Vlaams niveau ontwikkelen en duurzaam toepassen. Het ontwerpecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Op 28 februari 2007 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet goed over de subsidiëring van gemeente- en provinciebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het voeren van een Sport voor Allen-beleid. Hierbij kunnen de gemeenten bijkomende impulssubsidies krijgen voor projecten die passen binnen het thema, en kunnen sportverenigingen een verenigingssportbeleidsplan indienen waar de gemeenten dat niet doen. Sportverenigingen uit 5 randgemeenten in de Vlaamse Rand rond Brussel hebben ondertussen een verenigingssportbeleidsplan ingediend. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief het uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de subsidiëring van gemeente- en provinciebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het voeren van een Sport voor Allen-beleid en het krijgen van een impulssubsidie.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot wijziging van het decreet over medisch verantwoorde sportbeoefening en het decreet tot vaststelling van het statuut van niet-professionele sportbeoefenaar. De bedoeling is een regeling uit te werken voor 'ethisch verantwoorde sportbeoefening' door het inbrengen van een dimensie 'ethisch verantwoord sporten' en het treffen van maatregelen ten aanzien van de entourage in het kader van dopingpraktijken. Zo moeten ook mensen uit de entourage die op actieve of passieve manier hebben meegewerkt aan dopinggebruik tuchtrechtelijk kunnen worden vervolgd. Dit ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een ontwerpdecreet dat instemt met de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten en Montenegro. Bedoeling is de stabiliteit in de regio aan te moedigen door een politieke dialoog op gang te brengen en de regionale samenwerking te verbeteren. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro subsidie toe aan het United Nations World Food Programme als tussenkomst in de kosten van het programma `Response to High Food Prices'.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 4,5 miljoen euro subsidie toe an het Limpopo Department of Agriculture als tegemoetkoming in de kosten voor het project `Agribusiness Development Academy Programme'. Ze hecht meteen ook haar goedkeuring aan het bijbehorende Programme Agreement met de Zuid-Afrikaanse overheid. Het doel is boeren, toeleveranciers en verwerkers van landbouwproducten op te leiden tot succesvolle, commerciële ondernemers. Door training en kwaliteitsverbetering langs de hele post-productieketen wordt gestreefd naar inkomensverhoging, duurzame werkverschaffing en verbetering van de rurale huishoudens. Een tweede luik van het programma richt zich op de creatie van tewerkstelling in de agro-toerisme sector.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 379.000 euro subsidie toe aan de vzw Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB) als tegemoetkoming in het programma 2008-2011, thema 'Scholenbanden'. Het betreft een educatieve werking met als prioritaire doelgroep de Vlaamse onderwijswereld opgedeeld in volgende geledingen: scholengemeenschappen van diverse niveaus en functionele groepen binnen deze organisaties, scholen in het Zuiden die betrokken worden in de scholenbanden en indirect, het Vlaamse publiek. Omdat de geplande interventie van VVOB voor al deze groepen slaat op het realiseren en verbeteren van een zekere band met scholen, wordt dan ook gesproken over 'scholenbanden'.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen Het Vlaamse Regeerakkoord bepaalt dat de Vlaamse Regering verder werkt aan een volwaardige toeristische productontwikkeling in samenwerking met de private sector en met bijzondere aandacht voor strategische planning, marketing, communicatie en distributie. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu, na advies van de Raad van State, definitief een ontwerpdecreet goed dat er naar streeft om de provincies, steden, gemeenten en de private sector de mogelijkheden te geven om Vlaanderen en haar toeristische regio's op een adequate en verantwoorde wijze verder toeristisch te ontplooien en te promoten. Concreet regelt het decreet de oprichting en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van de overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie en Tadzjikistan.

Op voorstel van minister Marino Keulen Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de Vlaamse Commissie voor Volksraadplegingen. Om de rekruteringsbasis voor de samenstelling van de adviescommissie te verbreden, schrapt ze de bepaling dat twee leden moeten behoren tot het zelfstandig academisch personeel van de universiteiten van de Vlaamse Gemeenschap. Daarnaast wordt "college van secretarissen-generaal" vervangen door "college van ambtenaren-generaal".

Op voorstel van minister Marino Keulen Het personeelsstatuut van de gewestelijke ontvangers is parallel opgemaakt met het statuut van het personeel van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Toch hebben de gewestelijke ontvangers geen recht op verlof voor loopbaanonderbreking. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel het besluit dat het statuut van de gewestelijke ontvangers vaststelt, wat betreft de mogelijkheden tot loopbaanonderbreking. Daardoor wordt het algemeen stelsel van loopbaanonderbreking ingevoerd voor de gewestelijke ontvangers. Het verlof voor loopbaanonderbreking is een gunst, toe te staan door de arrondissementscommissaris. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit tot vaststelling van het statuut van de gewestelijke ontvangers, voor wat betreft de uitvoering van het sectoraal akkoord 2005-2007, het sectoraal akkoord 2008-2009 en andere bepalingen. Het wijzigingsbesluit regelt de statutaire verankering van de sectorale akkoorden voor de gewestelijke ontvangers en zorgt ervoor dat wijzigingen die nadien aan het Vlaams Personeelsstatuut worden aangebracht automatisch van toepassing zijn op de gewestelijke ontvangers. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met het bevoegde Sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State. De maatregelen betreffende forfaitaire tegemoetkomingen voor dienstverplaatsingen, de nieuwe salarisschaal en de toekenning van de maaltijdcheques worden nu reeds geïmplementeerd.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed over Vlaamse werkgroepen binnen het preventieve gezondheidsbeleid. Het formaliseert de mogelijkheid om werkgroepen op te richten ter ondersteuning van de voorbereiding en/of uitvoering van het gezondheidsbeleid. Hun belangrijkste opdracht bestaat in de creatie van wetenschappelijk onderbouwde en gedragen beleidsaanbevelingen. Het besluit wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit over de normen voor de brandpreventie in de voorzieningen voor kinderopvang. Dit besluit bundelt drie aparte besluiten en zorgt er voor dat de normen voor alle voorzieningen voor groepsopvang gelijk zijn. Voor de voorzieningen die niet onder het toepassingsgebied van de federale basisnormen vallen, worden minimumvoorwaarden opgelegd. Preventieve maatregelen en evacuatie zijn prioritair. De bevoegde minister wordt gemandateerd tot uitvoering van de formaliteiten die voorgeschreven zijn door een Europese richtlijn die een informatieprocedure voorziet.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de SERV en van de MiNa-raad kent de Vlaamse Regering opnieuw principieel een investeringssubsidie toe van 20% voor de plaatsing van micro-warmtekrachtinstallaties en warmtepompen door niet-commerciële instellingen en publiekrechtelijke rechtspersonen. Het gaat om gebouwen met een relatief grote, regelmatige warmtevraag (sporthallen, zwembaden, sociale woningbouw, onderwijsinstellingen en verzorgingsinstellingen) met een publieke functie. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist principieel tot opheffing van het bouwverbod, vermeld in de wet op het natuurbehoud, van twee percelen in Knokke-Heist.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering de aanpassing van de VLAREM-reglementering definitief goed. Het gaat om een actualisering van de bestaande reglementering in het licht van de technologische evolutie. Er is ook heel veel aandacht besteed aan het verder vereenvoudigen van de bestaande administratieve procedures.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de statuten van de nv Waterwegen en Zeekanaal om de verschillende documenten en procedures beter op elkaar af te stemmen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering kent 270.000 euro werkingssubsidie toe aan de vzw Quest (Quality Centre for Sustainable Energy Technologies) voor de verdere uitbouw van een kwaliteitscentrum voor kleinschalige hernieuwbare energietoepassingen in Vlaanderen. Het gaat onder meer om fotovoltaïsche zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen.