Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 19 september 2007

Achterdam aangewezen als veiligheidsrisicogebied

De burgemeester van Alkmaar heeft het gebied rond de Achterdam aangewezen als Veiligheidsrisicogebied van 18 september 2008 tot en met 18 maart 2009. In de nacht van 18 op 19 september is door de politie op basis van deze aanwijzing en een last van de officier van justitie de eerste controle uitgevoerd in het prostitutiegebied, waar sprake is van een toename van geweldsdelicten en wapengebruik.

De aanwijzing van de Achterdam en directe omgeving tot veiligheidsrisicogebied volgt op een advies van de afdeling Alkmaar van de politieregio Noord-Holland Noord. Uit meldingen, aangiften en incidentregistraties van de politie blijkt dat dit gebied te maken heeft met een toenemend aantal incidenten met (vuur)wapengeweld en andere vormen van geweld. Uit het advies blijkt dat een periode van zes maanden noodzakelijk is om het risico van (vuur)wapenbezit en gebruik terug te kunnen dringen. De aanwijzing geldt daarom voor de periode van 18 september 2008 tot en met 18 maart 2009.

Artikel 151b van de Gemeentewet biedt de mogelijkheid om de burgemeester de bevoegdheid te verlenen in de gemeente een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. In dit gebied kan de officier van justitie op basis de Wet Wapens en Munitie gelasten dat alle personen, inclusief hun kleding, vervoermiddelen en goederen kunnen worden onderzocht op de aanwezigheid van wapens en munitie: het zogenaamde preventief fouilleren. Tijdens de controleactie afgelopen nacht deelde de politie kaartjes uit met informatie over de aanwijzing als veiligheidsrisicogebied.

De burgemeester kan een gebied als veiligheidsrisicogebied aanwijzen bij verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens, dan wel bij ernstige vrees daarvoor. In het gebied moet dus sprake zijn van een hoog risico op geweldsdelicten en dreigingen met wapens. De gemeenteraad gaf de burgemeester eerder de bevoegdheid tot het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied door het toevoegen van een artikel aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, artikel 2.9.1.). Voorafgaand aan de controleactie zijn de leden van gemeenteraad geïnformeerd over de aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied. Er zijn totaal 185 personen preventief gefouilleerd. Hiervan zijn drie personen aangehouden op basis van de Wet ID. Tijdens de fouillering zijn totaal 3 messen en 2 schroevendraaiers aangetroffen. Hiervan is vrijwillig afstand gedaan.

Het gebied waarvoor de aanwijzing geldt bestaat uit: Achterdam, Voordam, Zijdam, Kaarsemakersgracht, Dijk, Torenburg, Herenstraat, Dirk Duivelsweg, Wortelsteeg, Luttik Oudorp, Mosterdsteeg, Sliksteeg, Spanjaardstraat, Kooltuin, Hekelstraat, Fnidsen, Appelsteeg, Kleine Glop, Wijde Glop, St Jacobsstraat, Korte St Jacobstraat, St Annastraat, Nieuwstraat, Korte Nieuwstraat, Jan Blindplein, Keizerstraat, Veneetsehof, Spaans Legersteeg, Kromme Elleboogsteeg, Verdronkenoord, Platte Stenenbrug, Vismarkt alsmede de parkeergarage Karperton.



Gemeente Alkmaar