Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 september 2008

Vragen van de leden Timmer en Bouchibti (beiden PvdA) aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Minister van Jeugd en Gezin

over het vorige week failliet verklaarde zwerfjongeren-pension Jekerzicht in Maastricht (Stichting Zwerfjongeren in Limburg - SZL){1}.


* Bent u op de hoogte van het bericht dat het Zwerfjongeren-pension Jekerzicht in Maastricht vorige week failliet is verklaard?


* Bent u ervan op de hoogte dat van de in totaal 66 medewerkers er 43 per direct zijn ontslagen?


* Bent u met ons van mening dat het failliet verklaren van Jekerzicht en het per direct ontslaan van 43 medewerkers verstrekkende gevolgen heeft voor de zorg die aan de zwerfjongeren van het pension wordt verleend (51 jongeren worden permanent opgevangen, voor 110 jongeren bestaat er ambulante zorg)? Bent u met ons van mening dat de kwaliteit van de zorg hierdoor ernstig onder druk is komen te staan?


* Bent u ervan op de hoogte dat het ontbreken van een passende financieringsvorm voor de zorg aan zwerfjongeren de reden is van het faillissement?


* Kunt u aangeven hoe het zover heeft kunnen komen?


* Bent u ervan op de hoogte dat de begeleiding aan de betreffende zwerfjongeren op dit moment slechts bestaat uit het bieden van onderdak?


* Bent u met ons van mening dat deze situatie ontoelaatbaar is en dat er snel maatregelen moeten worden genomen? In de eerste plaats omdat het hier gaat om een zwakke groep die veel zorg nodig heeft. In de tweede plaats omdat Stichting Koraal Groep (waar SZL toe behoorde en d e opvang van de jongeren op dit moment voor haar rekening neemt) aangegeven heeft over de toekomst geen uitspraken te kunnen doen?


* Welke stappen bent u van plan te zetten om de situatie die is ontstaan een halt toe te roepen? Opdat de zorg die de zwerfjongeren van het pension Jekerzicht nodig hebben zo snel mogelijk kan worden hervat.


* Wat stappen bent u van plan te zetten om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen?

{1} Spits, 17 September 2008 De Limburger, 12 September