Ingezonden persbericht


beantwoording van SV 2008, nr. 90 inzake Verplaatsing Tippelzone Europalaan.

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

90 Vraag van dhr. drs. E. Smid (ingekomen 20 augustus 2008 en antwoorden door het college verzonden op 16 september 2008)

Zoals bekend bouwt ontwikkelaar RABO Vastgoed een groot studentencomplex City Campus Max bij de Europalaan in Utrecht.

Volgens berichten in de media heeft de bouw van dit complex consequenties voor de zogenaamde tippelzone. Het CDA is zeer verbaasd over deze gang van zaken en vindt dat de gemeente erg ver gaat om prostitutiesector ter wille te zijn. En het "gedogen" van de prostitutie aan de Europalaan lijkt met deze voorgenomen maatregelen nóg verder geformaliseerd te worden.

Gezien het bovenstaande stelt het CDA de volgende vragen:


1. Waar is besloten dat het bouwplan deze consequenties zou hebben? Was het een voorwaarde van RABO Vastgoed dat de zone voorjaar 2009 verplaatst moet zijn?

Dit is besloten in de Nota van Uitgangspunten RAC-locatie bij Collegebesluit d.d. 18 januari 2005. De Commissie Stedelijke Ontwikkeling is hierover geïnformeerd bij brief op 18 januari 2005. De verplaatsing van De Baan is in dit stuk als voorwaarde opgenomen.


2. Welke afweging heeft het college ertoe gebracht de tippelzone een stuk te verplaatsen?

De afwegingen om De Baan te verplaatsen zijn om de verkeersstromen van de prostitutiezone en die van de bewoners en bezoekers van het nieuwe bouwplan te scheiden en om De Baan op de door gemeente aangegeven locatie duurzaam te laten voortbestaan en te laten functioneren.


3. Past dit in het prostitutiebeleid van de gemeente Utrecht om de tippelzone en daarmee de prostitutiesector zodanig te faciliteren? Hoe vér is de gemeente bereid hierin te gaan?

Ja, dit pas binnen de kaders van het Utrechtse prostitutiebeleid en de verplaatsting van De Baan betekent geen wijziging ten opzichte van dit beleid.


4. Welke kosten zijn hiermee gemoeid en uit welke begrotingsposten worden deze faciliterende maatregelen betaald?

De geraamde kosten zijn E 370.000 (ex. BTW) en komen niet ten laste van een gemeentelijke begrotingspost. Dit bedrag komt ten laste van Rabo Vastgoed.


5. Wilt u het resultaat (wat betreft veiligheid en overlast) van de verplaatsing van de tippelzone ook nog betrekken bij de evaluatie van het prostitutiebeleid, die de komende tijd plaats zal vinden?

Nee, de verplaatsing van De Baan zal in 2009 gereed zijn en de evaluatie van het prostitutiebeleid wordt in 2008 afgerond. Daardoor is het onmogelijk om het resultaat van de verplaatsing mee te nemen in de evaluatie.


---- --