Rechter in zaak Boran: "Stafrechterlijk is een hond een zaak"


BREDA, 20080919 -- Hedenmiddag vond de zitting plaats over de tien weken geleden in beslag genomen hond Boran.

Eigenaar Hugens drapeerde het enige wat hij nog over had van zijn hond Boran op de tafel voor hem en plaatste een plastic rottweiler met de zakdoek die zijn eigen hond Boran altijd droeg op de stoel naast hem, dit omdat hij vond dat Boran er eigenlijk bij had moeten zijn. De rechter kon dit duidelijk niet waarderen en reageerde uiterst geïrriteerd en verzocht de Heer Hugens de plastic hond van de stoel te halen en er geen `vertoning' van te maken. Zodra de advocaat voor de rechten van Boran opkwam reageerde de rechter hierop met luid en duidelijk vast te stellen dat een dier geen rechten heeft in het strafrecht en strafrechtelijk gezien een hond een zaak is.
Dat betekend dat de rechter het feit dat het hele gezin al tien weken psychisch ontwricht wordt omdat ze niet weten hoe het met de hond gaat en wat zijn lot is, klaarblijkelijk buiten beschouwing moet laten. Het klaagschrift van de drie dierenbeschermingsorganisaties waarin zij om onmiddellijke vrijlating van Boran verzochten werd om dezelfde reden niet ontvankelijk verklaard. De schriftelijke verklaringen van Martin Gaus en asielbeheerder Willem Vellinga over de dieronvriendelijke en ondeskundige manier van testen waaraan Boran is blootgesteld, werden niet serieus genomen en zonder enige argumentatie terzijde geschoven. Officier en rechter bleven zich beroepen op de 25 jaar deskundigheid van de gedragsdeskundige en het advies van deze om de hond in te laten slapen. Het verzoekschrift tot teruggave werd dan ook ongegrond verklaard. Rechter en officier bleven Boran als gevaarlijke hond bestempelen. De rechter stelde tenslotte als compromis voor om de hond opnieuw te laten testen. Advocaat en eigenaar van Boran gaven echter duidelijk te kennen dat een hond zoals Boran die zonder enig contact met zijn baas tien weken gevangen in een kennel is opgesloten, daardoor wel heel weinig kans maakt om voor een gedragstest te slagen. Van zijn kant bood de eigenaar van Boran aan om gedurende de wachttijd tot aan de test de hond aan te lijnen en te muilkorven, zonodig zelfs enkel in huis te houden. Helaas was de rechter hier ter zitting niet toe bereid, maar zegde toe hier contact over op te nemen met de hondengedragsdeskundigen van de Diergeneeskundige Faculteit in Utrecht. De uitspraak hierover is uiterlijk 3 oktober.

Martin Gaus stelt in zijn verklaring (zie bijlage) dat Boran zeer veel leed is aangedaan door hem zes weken lang zonder een wezen die hij zijn vertrouwen kan geven en waarmee hij een band kan opbouwen, te huisvesten. Boran is zeer dieronvriendelijk en ondeskundig getest volgens Gaus en is tot het uiterste getergd. Desondanks liet Boran zelfs toen geen agressie naar de pop zien en richtte hij bij hernieuwde provocatie en hevige bedreiging zijn angstagressie niet op zijn belager maar slechts op de vangstok. Gaus doet daarom een sterk pleidooi om Boran opnieuw te testen onder de juiste condities.

De hardvochtige wijze waarop het OM in Breda met deze hond en de eigenaar en diens gezin omspringt versterkt bij de drie dierenbeschermingsorganisaties de vrees dat veel honden en hun eigenaren het slachtoffer dreigen te worden van de op stapel staande nieuwe Regeling Agressieve Dieren (RAD), die per 1 januari moet ingaan. Volgens deze regeling zullen ook honden die nog geen bijtgedrag hebben vertoond al in beslaggenomen kunnen worden. Haalt de hond de test niet "dan wordt het beestje gedood" aldus de verantwoordelijke minister Verburg van LNV. In beslag genomen honden zitten doorgaans weken en zelfs maanden opgesloten in een kennel tussen blaffende honden in afwachting voor een test. Deze situatie maakt hen zeer onstabiel en kan het testresultaat in hoge mate beïnvloeden. Het geval Boran is daar een goed voorbeeld van. De hond zou daarom niet in beslag genomen behoren te worden, maar in afwachting van de test een aanlijn- en muilkorfgebod moeten krijgen. Het doden van honden wanneer ze niet slagen voor de test is volstrekt onnodig. Een hond kan tot op hoge leeftijd nog dingen af- en aanleren. Er bestaat tegenwoordig goede gedragstherapie en men kan daarbij een muilkorf- en aanlijngebod laten ingaan. Bovendien valt de test niet wetenschappelijk te valideren wanneer de honden gedood worden bij niet slagen van de test. Een test, welke test dan ook, kan nooit voor 100% betrouwbaar zijn. Uit protest tegen de nieuwe regeling zijn de drie dierenbeschermingsorganisaties de petitie `Alle honden vogelvrij door nieuwe Regeling Agressieve Dieren' gestart op www.axci.nl. In enkele weken tijd ondertekenden reeds tienduizend bezorgde honden- en dierenliefhebbers deze petitie aan minister Verburg.

Comité Dierennoodhulp, De Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft





Comité Dierennoodhulp