Ingezonden persbericht


19 september as.
Feestelijke opening zorgboerderij Breidablick

Zorgboerderij 'Het Janus Korczakhuis' in Middenbeemster opent vrijdag 19 september officieel haar deuren. Projectleider Bert ter Haak van Bouwcompagnie, de ontwikkelingsafdeling van woningcorporatie Wooncompagnie, verricht op uitnodiging van de bewoners de feestelijke opening. Ter Haak spreekt van een bijzonder project. "De stolpboerderij is met veel zorg en aandacht volledig gerestaureerd en heringericht. Originele elementen - zoals het houten binnenskelet - hebben we zoveel mogelijk intact gelaten."

In de zorgboerderij wonen twaalf cliënten van woon- en werkgemeenschap Breidablick, dat onderdeel is van de Raphaëlstichting. Deze netwerkorganisatie omvat zeven instellingen die zorg verlenen aan mensen met een verstandelijke beperking, met een psychiatrische zorgvraag en met niet aangeboren hersenletsel. In de boerderij wonen zes mensen op de begane grond in een woongroep en zes mensen in studio's op de eerste verdieping. Ook is er een gezamenlijke woonkamer.

Klassieke boomgaard
Naast het volledig restoreren en verbouwen van de stolpboerderij, heeft Wooncompagnie ook de bestaande schuur op het erf vergroot en ingericht. Bewoners kunnen hier activiteiten verrichten in het kader van de dagbesteding. "Het is de bedoeling dat de bewoners de stolpboerderij en het erf beheren. Zo staan er hoogstamfruitbomen in de klassieke boomgaard van de boerderij, waar de bewoners verantwoordelijk voor zijn. Het gaat om bijzondere, historische appelwassen. Ook onderhouden zij de omringende tuin", aldus Ter Haak.

Openingsfeestje
De verbouwing heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd, waarna het zorgcomplex in juni van dit jaar is opgeleverd. Volgens Ter Haak zijn de twaalf bewoners er kort voor de zomer ingetrokken. "Breidablick wilde de bewoners echter eerst de tijd gunnen om hun draai te vinden, alvorens een openingsfeestje te geven."

Geweldig initiatief
Boerderijenstichting Noord-Holland 'Vrienden van de Stolp' reageerde eerder al enthousiast op de zorgvuldige verbouwing en restoratie van de voormalige stolpboerderij van de familie Knip aan de Middenweg. "De stolpboerderij is karakteristiek voor het Noord-Hollandse landschap, daar moeten we zuinig op zijn. Wij juichen het daarom toe dat stolpboerderijen als zorgcomplexen worden ingericht. Zeker als het zo zorgvuldig wordt gedaan, als hier het geval is. Het karakter van het gebouw en het erf is goed bewaard gebleven. Door deze herbestemming is de stolp voor de komende 100 jaar letterlijk en figuurlijk onder de pannen", aldus Willem Messchaert van de stichting.