Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 16 september 2008

Alkmaar in het teken van de Groene Maand

Het klimaat verandert. En daarmee ook de natuur. Klimaatverandering staat dit jaar centraal tijdens de Groene Maand 2008, een initiatief van IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De Groene Maand is van en voor alle organisaties die de natuur, landschap en cultuurhistorie een warm hart toedragen en dat aan een groot publiek willen laten zien. Ook in Alkmaar is van alles te beleven in het teken van de Groene Maand.

22 september
Groene Maand Menu bij De Studio
Leerlingen van de koksopleiding van het Horizon College ontwikkelen speciaal voor de Groene Maand een menu. De professionele koks Mathijs Vrieze en Gijsbert Vervoorn beoordelen de recepten. Het maandmenu dat zij uiteindelijk kiezen, zal voor enige tijd op de menukaart van Grand Café/ Restaurant De Studio prijken. De leerlingen werken met gezonde ingrediënten en zoveel mogelijk met streekproducten. De Studio hanteert voor deze gelegenheid alleen op 22 september een speciaal (gereduceerd) tarief voor reserveringen van het Groene Maand Menu.

Rondom de officiële opening van de Groene Maand is er een muzikale verrassing op 22 september op het terras voor de Studio om 17.30 uur.

26 september
Opening fototentoonstelling Zijderoute
In Grand Café De Studio opent burgemeester Bruinooge samen met de heer Ad Jansen een fototentoonstelling met het thema Zijderoute. De foto's zijn van Pieter de Kleer die inmiddels honderd landen in de wereld bezocht heeft. Locatie: De Studio aan het Canadaplein. Datum: vrijdag 26 september. Tijd: 11.00 uur. In de publiekshal van het Stadskantoor hangt vanaf 19 september een preview van de tentoonstelling.

26 september
Excursies door het openbaar groen van Alkmaar
De Stichting Animo verzorgt een vleermuizenexcursie op 26 september onder leiding van Coen de Rijk. Verzamelpunt: Bloemenklok aan de Wilhelminalaan. Datum: 26 september 2008. Tijd: 20.30 uur. Aanmelden bij gemeente Alkmaar, e-mail ckruidenberg@alkmaar.nl, telefoon 072-548 9132.

Ook is er een excursie stadsflora in relatie tot klimaatverandering: Welke veranderingen zijn inmiddels zichtbaar in de stadsflora als gevolg van het veranderende klimaat? Kijk voor meer informatie over deze excursie op de website van het KNNV Alkmaar: www.knnv.nl/alkmaar.

Bio-Bus
Speciaal voor de Groene Maand voert Vincent Min van de Bio-Bus een natuureducatief programma uit op de wijktuin aan de Rekerdijk. Basisscholen in Alkmaar kunnen bij de Bio-Bus inschrijven voor de activiteit waterdiertjes en bodemdiertjes. De natuureducatieve lessen duren 1,5 uur en zijn bedoeld voor groep 4 tot en met 7 van het basisonderwijs. Per school kunnen maximaal 30 leerlingen meedoen. De data: 23 september (ochtend/middag) - 29 september (middag) - 7 oktober (ochtend/middag) - 13 oktober (middag) - 14 oktober ochtend/middag. Inschrijven en informatie per e-mail: vincent@biobus.nl.

Energiebus
Alle basisscholen van Alkmaar kunnen de Energiebus reserveren. Met de Energiebus maken de leerlingen kennis met duurzame energie en manieren om energie te besparen, en leveren daardoor ook een bijdrage aan reductie van broeikasgassen. Dat laatste is van groot belang vanwege de actuele klimaatveranderingen. Meer weten? Kijk op www.energiebus.nl.