Gemeente Rotterdam

Nr. 159

19 september 2008

College

Rotterdam

benoemt begeleidingscommissie Wereldmuseum

Het college heeft vandaag een vierkoppige begeleidingscommissie ingesteld voor het Wereldmuseum. De commissie gaat adviseren over de toekomstige samenstelling van de collectie van het Wereldmuseum. De bedoeling is te komen tot minder objecten maar van hogere kwaliteit. Deze zogenaamde ontzameling is onderdeel van het Revitaliseringsplan voor het Wereldmuseum.

Begeleidingscommissie

In zijn Cultuurplanadvies 2009-2012 adviseerde de Rotterdamse Raad voor de Kunst en Cultuur (RRKC) de gemeente, als eigenaar van de collectie van het museum, een externe commissie in te stellen om het proces van ontzamelen te begeleiden en te komen tot een afgewogen en gefundeerd advies aan het college over welk deel van de collectie op welke wijze zal worden afgestoten.

De commissie bestaat uit de volgende leden:

· Mevrouw J. Leistra

Senior beleidsmedewerkster afdeling cultuur van de gemeente Den Haag; tot 1 augustus jl. waarnemend hoofd/inspecteur van de sector Collecties van de Erfgoed Inspectie van het ministerie van OCW

· Prof. dr. Ch. Jörg

Hoogleraar Oost-West interactie aan de Rijksuniversiteit Leiden en oud conservator kunstnijverheid van het Groninger Museum. Prof. Jörg staat bekend om zijn kritsche houding t.a.v. ontzamelen.

· De heer J. Polak

Als keurmeester van o.m. de TEFAF zal dhr. Polak een oordeel geven over de kunsthistorische waarde en de kwaliteit van de af te stoten collectie-onderdelen.

· De heer A. Kok

Dhr. Kok vertegenwoordigt het Instituut Collectie Nederland (ICN) en ziet erop toe dat de procedure verloopt volgens de ontzamelingsrichtlijnen van het ICN.

Revitalisering

In 2005 is door het Wereldmuseum een Revitaliseringsplan opgesteld. Het college en de gemeenteraad hebben daaraan op hoofdlijnen hun goedkeuring gegeven. Eén van de manieren om concreet invulling te geven aan de revitalisering is het terugbrengen van de omvangrijke collectie tot een kerncollectie van topstukken die maximaal toegankelijk is en inhoudelijk goed ontsloten (van kwantiteit naar kwaliteit). Dit zogeheten ontzamelen zal gebeuren volgens door het ICN opgestelde Leidraad voor het Afstoten van Museale Objecten (LAMO 2007).

Ontzamelingsplan

De begeleidingscommissie is samengesteld uit deskundigen uit de academische wereld en uit de wereld van cultureel erfgoed. Het Wereldmuseum beheert nu een collectie van ruim 200.000 objecten waaronder ca. 100.000 foto's die in permanente bruikleen worden overgedragen aan het Fotomuseum. De collectie van het Wereldmuseum is eigendom van de gemeente Rotterdam. De nu ingestelde begeleidingscommissie gaat het Wereldmuseum adviseren over het op te stellen ontzamelingsplan. Dit ontzamelingsplan wordt ter goedkeuring aan het college voorgelegd. Het college zal vervolgens de raad hierover informeren. Het hele traject van ontzameling zal de periode 2008-2012 beslaan.

Spiritualiteit

Focus van het Wereldmuseum nieuwe stijl wordt het thema "spiritualiteit". Dit thema sluit goed aan bij zowel de daard van de collectie als bij de beleving van het hedendaagse publiek. Het museum wordt nu verbouwd vanwege noodzakelijk onderzhoud en om een combinatie van museale en commerciële activiteiten mogelijk te maken.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam