Gemeente Winterswijk


Uitnodiging charette in Winterswijk voor aanpassingen markt

19 september 2008

Winterswijk -De gemeente Winterswijk organiseert in oktober een charette met als onderwerp het marktplein. Het doel van de bijeenkomst is om met alle geïnteresseerden, bewoners en belanghebbenden gezamenlijk een plan te maken voor mogelijke aanpassingen aan het marktplein. De charette is op 2 en 3 oktober en vindt plaats in de Jacobskerk. De bijeenkomsten worden op deskundige wijze begeleid door Andries Geerse, die als stedenbouwkundige al meerdere charettes in Winterswijk heeft begeleid. Alle inwoners van Winterswijk zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen.

De gemeenteraad heeft in april van dit jaar het plan van aanpak voor het aanpassen van de markt vastgesteld. Op die aangepaste markt moet ruimte zijn voor een kiosk. Daarnaast bestaat de wens om bomen toe te voegen. De gemeente vindt het belangrijk wensen en ideeën van betrokkenen en geïnteresseerden in het plan van aanpak mee te nemen. Tijdens de charette kunnen deelnemers dan ook zelf ideeën en wensen inbrengen, door in groepen zelf een plan voor het marktplein op te zetten.

Programma
De charette wordt verspreid over twee dagen. De eerste bijeenkomst start op donderdag 2 oktober om 09:30 uur en duurt tot 16:00 uur. Op vrijdag wordt de charette vervolgd vanaf 9:30u. Rond 16:00 uur worden de ontwikkelde plannen gepresenteerd. Deelnemers dienen daarom beide dagen aanwezig te zijn.

Deelnemen
Alle inwoners van Winterswijk kunnen aan de charette deel nemen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Michiel Uitdehaag, via muitdehaag@winterswijk.nl. In totaal kunnen ongeveer veertig mensen aan de charette meedoen.

Betrokkenen kunnen hun ideeën over de markt ook via een speciale website kenbaar maken. Deze website wordt momenteel ontwikkeld en is vanaf 2 oktober bereikbaar via de website van de gemeente Winterswijk.

Wat is een charette?
Een charette is een openbare, interactieve ontwerpsessie waarin inwoners, ondernemers en andere betrokkenen samen zelf aan de slag gaan met een ontwerp voor een plan: dit betekent dat zij zelf tekenen, rekenen en maquettes bouwen. De kennis van de deelnemers wordt daarbij in het vervolgplan naast de professionele kennis van ambtenaren en stedenbouwkundigen meegenomen.