Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen van mw. drs. E.M.J. Schell
(ingekomen 10 september 2008)

Hoe staat het met de Generaal Pardonners?

In Utrecht is men alweer een jaar bezig met de opvang, inburgering en re-integratie van de mensen die onder het Generaal Pardon vallen. In september vorig jaar heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld over de financiële consequenties, gevolgen voor de inburgering, arbeidsparticipatie en de huisvesting van deze doelgroep als gevolg van het generaal pardon. Het college kon daar toen nog weinig over zeggen, maar had er alle vertrouwen in.

Nu we al een jaar verder zijn verwacht de VVD dat de gemeente al een aardig eind op weg is en dus inmiddels een goed beeld kan schetsen van de tussenstand. Tegelijkertijd hebben wij in de media (Leids dagblad 18-8-2008, de Stentor 27-8-2008) vernomen dat in de gemeenten Apeldoorn en Leiden een schrikbarend hoog percentage (te weten ruim 80%) generaal pardonners thuis zit met een uitkering.

Dit brengt de VVD-fractie tot de volgende vragen:


1. Het college verwachtte in de stad de opvang van 400 tot 450 van de 700 pardonkandidaten uit de provincie Utrecht te moeten verzorgen. a. Is deze verwachting uitgekomen?
b. Zo nee, waarom niet en wat is dan de verhouding stad versus regio? c. Hoe groot is het aantal pardonkandidaten dat in de stad Utrecht een verblijfplaats heeft kunnen vinden?
2. Zijn er nog kandidaten die ondanks een toewijzing in de stad Utrecht nog in een opvangvoorziening verblijven?
3. Hebben alle Utrechtse pardonkandidaten een definitieve verblijfsvergunning ontvangen? Zo nee, waarom niet?
4. Is inmiddels aan de volledige groep een inburgeringsaanbod gedaan? Zo nee, waarom niet?
5. Hoe groot is het aantal pardonners dat zelfstandig in zijn levensonderhoud kan voorzien?
6. Hoeveel van de pardonners in de leeftijd 18-65 heeft werk, doorloopt een opleiding, of volgt een inburgeringscursus? Deze cijfers zien we graag per groep uitgesplitst.
7. Hoeveel huishoudens ontvangen een WWB uitkering of doorlopen een re-integratietraject?
8. Wat bedragen de kosten voor huisvesting, inburgering, uitkering en opvang die voor rekening van de gemeente Utrecht komen? Graag ontvangen wij een overzicht van de door de gemeente gedragen kosten van de uitwerking van het generale pardon in 2007 en de ramingen hiervan voor 2008 en 2009.

---- --