Vereniging Milieudefensie


Persbericht

Milieudefensie vraagt aandacht voor terugdringen auto-overlast Volkshelden steunen Autovrije Dag

Amsterdam, 19 september 2008 -- Drieëntwintig steden zijn in het kader van de landelijke Autovrije Dag aanstaande zondag (deels) autovrij. Milieudefensie, die deze actie coördineert, krijgt dit jaar steun uit onverwachte hoek. Door heel het land spreken bestaande standbeelden van volkshelden zich zaterdagochtend uit voor een drastische verbetering van de luchtkwaliteit.

De historische figuren, die voornamelijk stammen uit autoloze tijden, hebben de verkeersoverlast alleen maar zien toenemen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving overlijden in Nederland jaarlijks mogelijk 18.000 mensen tot tien jaar eerder aan de gevolgen van luchtvervuiling door autoverkeer. Ook van geluidsoverlast is aangetoond dat het tot serieuze gezondsheidsklachten kan leiden. Daarnaast is buitenspelen en zelf naar school fietsen voor veel kinderen onveilig.

De Autovrije Dag is een moment van bezinning. Er kan worden ervaren hoe prettig de stad is zonder lawaai, luchtvervuiling en onveilig verkeer. Daarnaast wordt het automatisme om voor de auto in plaats van het openbaar vervoer of de fiets te kiezen, doorbroken.

Elke gemeente heeft wel een standbeeld van een persoon die veel voor het dorp, regio of land heeft betekend. Voor de gelegenheid worden een aantal van deze beelden, allen langs of in de nabijheid van een drukke weg, uitgedost met een gasmasker. De bijkomende tekst "Help, ik stik!" maakt het beeld compleet: ook de held op het plein heeft genoeg van de dagelijkse portie uitlaatgassen.

In veel steden wordt de Autovrije Dag gecombineerd met één of meerdere evenementen. In Amsterdam, waar de gehele stad binnen de ringweg A10 autovrij is, vinden meer dan honderd festiviteiten plaats. In Zoetermeer en Maassluis is de Dag extra feestelijk: daar wordt het tienjarig jubileum gevierd. De Autovrije Dag wordt dit jaar verder in de volgende steden gehouden: Eindhoven, Voorst, Roermond, Nijmegen, Tilburg, Gouda, Arnhem, Maastricht, Cuijk, Oss, Rotterdam, Goes, Bergen op Zoom, Oud-Beijerland, Culemborg, Haarlem, Assen, Roosendaal, Breda en Castricum. Leiden en Utrecht waren afgelopen zondag al autovrij.

De Autovrije Dag is onderdeel van de Week van de Vooruitgang, die geheel in het teken staat van duurzame mobiliteit. De Week van de Vooruitgang is weer onderdeel van de European Mobility Week, waarvoor in ruim zeventienhonderd Europese steden activiteiten georganiseerd worden. Honderden steden, waaronder Brussel, Londen, Madrid, Praag, Dublin en Lissabon doen mee aan de Autovrije Dag.