Gemeente Heerlen

Ook na herindicatie basiszorg
Burgers mogen vertrouwde thuishulp houden

Heerlense burgers die langer dan drie jaar een vaste thuishulp hebben, mogen die behouden. Ook als ze, na een herindicatie, niet meer in aanmerking komen voor de duurdere plushulp. De gemeente Heerlen wil hiermee haar sociale gezicht laten zien.

Burgers hebben vaak een goede relatie met hun thuishulp. Zeker als die al langer dan drie jaar, meerdere keren per week, bij hun thuis komt. De thuishulp is vaak degene die het meeste weet van iemand. Vaak nog meer dan de eigen kinderen. Dankzij de regelmatige komst van de hulp verbetert hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Dat kan vaak een opname in een verzorgingshuis voorkomen.

Herindicaties
In 2007 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in gebruik genomen. Daarmee is de gemeente verantwoordelijk geworden voor hulp bij het huishouden. Het eerste jaar was een overgangsjaar. Mensen die al hulp hadden op 1 januari 2007 hebben de gewoon gehouden. In het eerste half jaar van 2008 zijn bij deze burgers herindicaties uitgevoerd. In de meeste gevallen bleef het aantal toegekende uren gelijk. Alleen werd in die gevallen meestal basiszorg geïndiceerd, terwijl in de periode daarvoor plushulp is geleverd.

Ongewenst effect
Hoewel de gemeente niet aangeeft welke medewerker moet worden ingezet, probeert de zorgaanbieder natuurlijk een medewerker in te zetten die bij de indicatie hoort. Voor basiszorg is dat meestel een goedkopere arbeidskracht. Het gevolg hiervan is dat burgers hun vertrouwde thuishulp kwijtraken. Dat is een ongewenst effect van de herindicaties.

Vaste hulp
Burgers in Heerlen kunnen nu hun vaste thuishulp behouden. Ook al is de indicatie veranderd in basiszorg. In Heerlen gaat in totaal om 275 mensen die voor deze regeling in aanmerking komen. Daarvan zijn er 125 die al tussen de drie en vijf jaar een vaste hulp hebben, 135 heeft al tussen de vijf en tien jaar een vertrouwde hulp en bij vijftien mensen komt al meer dan tien jaar dezelfde persoon over de vloer.

'Burgerlijk ongehoorzaam'
Omdat deze regelgeving volgens de wet niet is toegestaan, is de gemeente Heerlen 'burgerlijk ongehoorzaam'. Wethouder Peter van Zutphen vindt echter dat de cijfers een dergelijke opstelling rechtvaardigen. "We willen als stad vooral ons sociale gezicht laten zien. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten. Burgers behouden hun vertrouwde hulp en medewerkers van thuiszorgorganisaties hoeven geen slechter betaald werk aan te nemen."

Gemeente Heerlen, 19 september 2008
Afdeling Communicatie
Monique Leurs, 4367
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --