Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht provincie en gemeente Utrecht

Betere kansen voor de Utrechtse Jeugd

'Betere kansen voor de Utrechtse jeugd', dat is de titel en het doel van het bestuursakkoord dat wethouder Rinda den Besten en gedeputeerde Marian Dekker op 22 september 2008 ondertekenen. Het akkoord bevat gezamenlijke afspraken over de volgende onderwerpen: opvoeden en opgroeien, zwerfjongeren, kindermishandeling, het tegengaan van de 'vlucht' van middelbare scholieren uit de stad en een internationale basisschool in Utrecht.

Het akkoord vloeit voort uit de Samenwerkingsagenda van provincie en gemeente en loopt tot medio 2011. De gemeente Utrecht en de provincie gaan hun activiteiten op de gebieden die in het akkoord genoemd worden, beter op elkaar afstemmen. De gemeente is verantwoordelijk voor de lichtere vormen van hulpverlening aan kinderen en jongeren, de provincie voor de (zwaardere) jeugdzorg. Door dit akkoord zal beter samengewerkt worden, zodat kinderen en ouders snellere en betere hulp krijgen.

Snellere en betere hulp
Het project 'van signaal naar hulpverlening in twee weken' is een goed voorbeeld van de samenwerking. Doel is dat een kind dat zorg nodig heeft, dit in twee weken tijd (dat is sneller dan wettelijk vereist) krijgt. Een ander voorbeeld is de deelname van Bureau Jeugdzorg in de Ouder Kind Centra in Utrecht. In deze centra (die in alle wijken komen) kunnen kinderen, jongeren en ouders terecht voor informatie en hulp bij opgroeien en opvoeden. Het meedraaien van Bureau Jeugdzorg in deze centra maakt het aanbod nog breder en zorgt voor betere afstemming tussen hulpverleners.

"Provincie en gemeente hebben beide een eigen taak in de zorg en hulpverlening aan kinderen, jongeren en hun ouders. Met deze samenwerking willen we bereiken dat kinderen en ouders de zorg krijgen die beter is toegesneden op hun vraag en die snel wordt geleverd", aldus Marian Dekker. Rinda den Besten: "Ik ben heel blij met deze afspraken op het gebied van jeugd en onderwijs. Hier hoort bijvoorbeeld ook bij dat de provincie meedoet in de Taskforce Utrechts VMBO, om dit onderwijs in onze stad te versterken. En dat we onderzoek gaan doen naar het realiseren van een Internationale School in Utrecht."



Ingezonden persbericht