Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Uitkeringen niet langer automatisch stopgezet

Uitkeringen niet langer automatisch stopgezet

19-09-2008 * De Dienst Werk en Inkomen (DWI) zal niet langer uitkeringen automatisch opschorten. Dit voorstel, gedaan door zowel de SP als de Ombudsman, is door wethouder Ossel overgenomen. Veel mensen raakten in de problemen: hun uitkering werd volstrekt automatisch stopgezet omdat er bijvoorbeeld een formulier ontbrak. SP-raadslid Carlien Boelhouwer: "Door voor een individuele benadering te kiezen wordt voorkomen dat mensen onnodig schulden moeten maken en in de problemen komen."
Carlien Boelhouwer
Tot nu toe schortte DWI een uitkering automatisch op als er sprake was van een onregelmatigheid. Dit kon zijn het ontbreken van een formulier, het niet reageren op een brief of het ontbreken van een handtekening. Boelhouwer: "Zo kreeg een vrouw, die een periode lang haar zieke zoon bij hem thuis verzorgde, een half jaar geen uitkering omdat ze niet binnen een paar weken reageerde op een brief van de DWI".

Voor de zomer heeft de SP al voorgesteld dat de DWI eerst onomstotelijk moet vaststellen dat een uitkering ten onrechte wordt verstrekt voordat het geld wordt ingehouden. De Ombudsman deed eenzelfde oproep aan de wethouder. Ossel gaat hier nu in mee, DWI moet bij elke onregelmatigheid eerst kijken naar de situatie van de betrokken persoon voordat de uitkering wordt stopgezet.