Goud voor Uden en Brons voor Beek-Ubbergen bij internationale Entente

19/09/2008 22:10

All Round Communications

Uden uit Noord Brabant heeft Goud gewonnen bij de internationale Entente Florale, de jaarlijkse Europese verkiezing van de Groenste steden en dorpen. Het Gelderse dorp Beek-Ubbergen kreeg Brons. Uden en Beek-Ubbergen wonnen in 2007 de Nederlandse Entente Florale. De officiële prijsuitreiking van de Entente Florale Internationale had op 19 september plaats in de Kroatische stad Split. De voorzitter van de Internationale jury mevrouw Monica Hetsch uit Oostenrijk noemde het niveau van de deelnemers dit jaar bijzonder hoog. De jury had veel waardering voor het werk dat tal van vrijwilligers in de deelnemende gemeenten voor het groen verrichten en het aantal voortreffelijke initiatieven op milieugebied.

Aan de internationale Entente Florale wordt deelgenomen door twaalf Europese landen, die elk hun eigen groenste stad en dorp afvaardigen.

Het doel van de Entente Florale is om steden en dorpen een impuls te geven om de kwaliteit van leven voor hun inwoners te bevorderen door een doordachte toepassing van bomen, struiken planten en bloemen en door de inrichting van groene gebieden om te spelen en te recreëren. Jury-voorzitter Hesch zei verheugd te zijn dat het belang van het groen steeds breder erkenning vindt.

Motivatie

"Het centrum van Uden en de buitenwijken krijgen hun specifieke karakter door een weelde aan groen die als een groene dooradering van buiten tot diep in het stedelijk gebied leidt. Er is veel ruimte besteed aan parken, waterpartijen en andere groenvoorzieningen", zo vindt de jury. Ook worden in het rapport de vele kilometers lange fiets- en wandelpaden gememoreerd, evenals de afstand van 10-20 minuten van af het centrum tot de prachtige natuur rondom de stad. De jury was ook onder de indruk van het fenomeen van de prachtige ligging op de Peelrandbreuk.

De variatie in de landschappen waar tussen Beek-Ubbergen ligt vormt volgens de jury een "groen theater" dat de bezoeker keer op keer verrast. Het groen van de gemeente combineert fraai met de villa's in het heuvelgebied, dat de meanderende tolweg naar Duitsland omzoomt. De jury was ook onder de indruk van het project "Water Werkt", dat ondermeer de water afvoer reguleert en zodoende voorkomt dat te veel hemelwater direct in het rioolsysteem verdwijnt.

Deelnemers

Aan deze internationale Entente Florale werd mee gedaan door 12 landen: Belgie, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Oostenrijk, Slovenië, en Tsjechië.

De Nederlandse deelnemers voor volgend jaar binnenkort bekend

De deelnemers aan de Nederlandse competitie Entente Florale 2008 zijn alle weer gejureerd. Op woensdag 8 oktober horen zij tijdens de officiële prijsuitreiking in Theater Markant in Uden, wie dit jaar als groenste stad en dorp van Nederland worden bekroond. De winnaars ontvangen hun prijs uit handen van Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Volgend jaar zullen zij dan Nederland in de Internationale Entente Florale vertegenwoordigen.

Bijlage: Lijst met deelnemende steden en dorpen met de verkregen bekroningen(zie onder)

BIJLAGE

Land Stad Dorp

België: Arlon (Goud) Zwevegem (Goud)

Duitsland: Düsseldorf(Goud) Rehringhausen (Zilver)

Hongarije: Gyula (Zilver) Tàpiogyörgye (Zilver)

Ierland: Letterkenny (Goud) Tallanstown (Ierland)

Frankrijk: Tours (Goud) Aubigné (Zilver)

Italië: Cervia (Goud) Bergolo (Zilver)

Kroatië: Split (Zilver) Novi Vinodolski (Zilver)

Nederland: Uden (Goud) Beek-Ubbergen (Brons)

Oostenrijk: Tulln (Goud) Hanfthal (Zilver)

Slovenië: Rogaska Slatina (Zilver) Medana/Brda (Brons)

Tsjechië: Kyjov (Zilver) Tvaroznà Lhota (Zilver)

Ver.Koninkrijk: Plymouth (Zilver) Garstang (Goud)






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (