Gemeente Heemskerk


woensdag, 03 september 2008

20 september Burendag in Heemskerk

Op 20 september viert Nederland voor de derde keer Burendag. Burendag is een initiatief van het Oranje Fonds. Het thema van Burendag dit jaar is: Kom in actie voor de buurt. Buurtbewoners worden opgeroepen om met elkaar de buurt aan te pakken en er een nog groter feest van te maken dan vorig jaar. Spotjes op radio en televisie ondersteunen deze oproep. Om initiatieven van buurtbewoners te ondersteunen, stelt het Oranje Fonds 1 miljoen euro ter beschikking.

In Heemskerk kunnen buurtbewoners niet alleen voor activiteiten op 20 september, maar het hele jaar door een beroep doen op een fonds: het buurtbudget. Alle vijf gebieden in Heemskerk waar projectteams buurtgericht werken actief zijn én Broekpolder waar momenteel hard wordt gewerkt aan de introductie van buurtgericht werken, hebben de beschikking over een buurtbudget van EUR 25.000 per jaar. Inwoners van Heemskerk kunnen het hele jaar door voor allerlei activiteiten die de leefbaarheid in de buurt ten goede komen, een bijdrage aanvragen. Oók voor Burendag op 20 september.

In actie voor de buurt
Op de speciale website www.burendag.nl kan iedereen zien wat er op 20 september in zijn of haar buurt al wordt aangepakt door buurtbewoners. Ook kunnen buren zelf een buurtinitiatief plaatsen of zich aansluiten bij een initiatief uit de buurt. Op de website zijn ook tips te vinden die bij het aanpakken van de buurt van pas kunnen komen. Initiatieven van buurtbewoners die samen op 20 september in actie komen voor de buurt - door bijvoorbeeld graffiti en vuil te verwijderen - kunnen tot EUR 1.000 ondersteund worden door het Oranje Fonds. Aanvragen kunnen tot 17 september worden ingediend bij het Oranje Fonds. Een aanvraagformulier is te vinden op de website van het Oranje Fonds. De buurtinitiatieven die gefinancierd worden, moeten bijdragen aan de samenhang in de buurt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om initiatieven als het plaatsen van beplanting, het opknappen van een speelplaats voor kinderen of het organiseren van een buurtmaaltijd om elkaar beter te leren kennen. Alle actieve buurten maken kans om op 20 september bijzonder bezoek te krijgen...

Activiteiten projectteams
Hoewel de projectteams buurtgericht werken in Heemskerk hun initiatieven niet beperken tot één dag per jaar, hebben enkele teams besloten aansluiting te zoeken bij deze landelijke dag. Zo organiseert Boven de Baandert bijvoorbeeld een Burenmiddag waarbij bewoners worden uitgenodigd om eens een keer gezellig met de buren op straat koffie te drinken. Zij kunnen daarvoor een goedgevulde Boven de Baandert-boodschappentas aanvragen.
Meer informatie en ondersteuning bij te organiseren activiteiten, op 20 september en elke andere dag van het jaar, kunnen de opbouwwerkers van Welschap geven. Voor contactgegevens: zie het buurtblad, de gemeentegids of www.heemskerk.nl (kopje Leven en wonen).
---