Gemeente Purmerend

Project Zeg het ons! van start

18 september 2008

Aandacht voor mensen met verstandelijke beperking

Op zaterdag 20 september om 11.00 uur introduceert wethouder Mona Keijzer het project 'Zeg het ons!' in Kunstcentrum Wherelant. Dit project geeft mensen met een verstandelijke beperking de kans om hun stem te laten horen aan de gemeente. In individuele gesprekken worden zij geïnterviewd over hun wensen en behoeften op het gebied van ondersteuning en meedoen in de samenleving.

Het is voor deze groep niet makkelijk om zelf hun stem te laten horen. Het project 'Zeg het ons!' stelt de gemeente in staat om contacten te leggen met deze burgers.
Het uiteindelijke doel van de gemeente is inzicht te krijgen in de leefsituatie, wensen en behoeften van mensen met een verstandelijke beperking op het gebied van ondersteuning en meedoen in de maatschappij. De resultaten van de interviews worden meegenomen in de beleidsontwikkeling.

De methode die voor het project wordt gebruikt is een aantal jaren geleden ontwikkeld in de Verenigde Staten. In diverse Nederlandse gemeenten is het inmiddels met succes toegepast. De interviews worden afgenomen door mensen die zelf tot de doelgroep behoren. Zij gebruiken pictogrammen om vragen te verduidelijken. Hiervoor hebben ze een korte training gehad.