Politiepresentje bij fietstocht lichtjesroute

Eindhoven Strijp, 19-09-2008 o Deelnemers aan de fietstocht langs de lichtjesroute door Eindhoven op zaterdag 20 september krijgen bij de voorlichtingsstand van de politie aan de Koenraadlaan in het stadsdeel Strijp een toepasselijk presentje.

Signaal
Het betreft een sleutelhanger met een lampje erin met de tekst 'Licht aan. Daar kun je mee thuiskomen'. Het is een signaal van de politie om het fietsminnend publiek erop te wijzen dat goede fietsverlichting nodig is voor de verkeersveiligheid. Na een waarschuwingsfase, zal vanaf medio oktober starten met strenge (brom)fietscontroles. Zonder de verplichte reflectie en verlichting lopen zij het risico een bekeuring te krijgen.

Campagne
Bij de politiestand aan de Koenraadlaan kan het publiek informatie inwinnen over de verplichte (brom)fietsverlichting en reflectie. De fietsverlichtingscampagne in de regio Brabant Zuid-Oost wordt in opdracht van het SRE (Samenwerking Regio Eindhoven), verzorgd door Veilig Verkeer Nederland en Politie Brabant Zuid-Oost.

Risico
De jaarlijkse verlichtingsacties zijn op hun plaats als de ongevallencijfers erop worden nageslagen. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) komen jaarlijks ongeveer 250 fietsers om het leven en belanden er 70.000 in het ziekenhuis. Een belangrijk deel verongelukt tijdens de duisternis en schemer. Bovendien heeft SWOV berekend dat per procent stijging van het aantal fietsers dat met goede verlichting rijdt, het aantal doden en gewonden per jaar met 25 afneemt. Daar komt nog eens bij dat fietsen zonder licht een van de grootste ergernissen onder autobestuurders is.