Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam/Zaandam, 15 september

11.000 wandelaars aan de start van 6e Dam tot Dam Wandeltocht

Zaterdag 20 september is de Dam tot Dam Wandeltocht het middelpunt van wandelend Nederland. Ruim 11.000 wandelaars en nordic walkers schreven zich in voor de 6e editie, waarbij de deelnemers vanaf de Dam in Amsterdam aantrekkelijke routes afleggen via de Dam in Zaandam naar de finish in Sporthal De Vang. De inschrijving trok dit jaar een aantal van ruim 11.000 aanmeldingen. Na-inschrijven op de dag zelf is dit jaar voor het eerst niet meer mogelijk. Starten kan tussen 7.00 - 11.00 uur op de Dam in Amsterdam voor de 18, 26 en 40 km (nordic walking alleen 18 km van 7.30 - 8.30 uur) en tussen 9.00 - 11.00 uur in Sporthal De Vang in Zaandam voor de 9 km (wandelen en nordic walking).


Deelname uit het hele land
Uit het hele land doen dit jaar wandelliefhebbers mee aan de Dam tot Dam Wandeltocht. Het gros van de wandelaars komt echter nog steeds uit Noord-Holland met als uitschieters de plaatsen Zaandam, Amsterdam, Alkmaar, Purmerend en Wormer. Populairste onderdeel is ook dit jaar de 18 km, niet voor niets de route die voor een groot deel het traditionele Dam tot Damloop parcours volgt. Net iets meer dan de helft van alle deelnemers wagen zich aan deze afstand van de Dam tot Dam Wandeltocht waar de vrouwen met 73% ook dit jaar weer ruim in de meerderheid zijn.

Aantrekkelijke parcoursen
Deelnemers aan de 18, 26 en 40 km vertrekken vanaf de Dam met bezienswaardigheden als Het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en Het Nationaal Monument op de Dam. De 26 en 40 km wandelaars maken kennis met het bruisende centrum van Amsterdam. De grachten, de zeventiende-eeuwse herenhuizen, de Montelbaanstoren, het Scheepvaartmuseum, de gezellige barretjes en vele knusse straatjes zijn slechts een greep uit de vele gezichten die Amsterdam kenmerken en waardoor de stad wereldwijd zo beroemd en geliefd is geworden. Het IJ wordt overgestoken via de Schellingwouderbrug, waarna de wandelaars worden verrast door de Oudhollandse dijkwoningen aan de noordkant van het IJ en de intimiteit van het dorpje Schellingwoude.

De wandelaars van de 40 km route lopen t.o.v. de 26 km vanaf de Schellingwouderbrug een extra lus door Waterland met uitzichten op het IJsselmeer en het Kinselmeer. De drukte uit de binnenstad van Amsterdam staat hier in schril contrast met de weidsheid van dit puur Hollandse natuurgebied. Aantrekkelijke dorpjes als Durgerdam en Ransdorp zijn ook in dit landelijke parcours opgenomen.

Na een lus door de karakteristieke Amsterdamse volkswijk de Jordaan en via de bekende Prinsengracht en Brouwersgracht maken de deelnemers van de 18 km de oversteek met de veerpont over het IJ. Via het Florapark (langs de oevers van het Noordhollands Kanaal) komen de parcoursen van de 18, 26 en 40 km samen bij de Buiksloterbrug. Op deze plek met haar authentieke houten Zaanse huizen ontmoeten de deelnemers tevens het Dam tot Damloop parcours en zullen dat voor een groot gedeelte tot en met de sfeervolle Dam en de finish in Zaandam blijven volgen. Afgeweken van dat parcours wordt alleen om de wandelaars de haven van Zaandam aan de Zaan niet te ontnemen.

De finish bevindt zich in Sporthal De Vang, waar de wandelaars onder begeleiding van live muziek gezellig worden ingehaald en uiteraard worden beloond met een welverdiende medaille.

Unieke sfeer met volop amusement bij de Dam tot Dam Wandeltocht De Dam tot Dam Wandeltocht staat bekend om haar gezelligheid. Zo zullen de bewoners langs het parcours versieringen aanbrengen en zullen bandjes een optreden verzorgen langs het parcours en bij de finish. De deelnemers krijgen dit jaar een volledig programma aan veelzijdig amusement op de verschillende routes aangeboden. Starters vanaf de Dam in Amsterdam zullen door een draaiorgel opgewarmd worden tussen 7.00 en 10.30 uur. Wandelaars aan de 26 en 40 km treffen op de post aan het einde van de Floraparkweg (Schellingwouderbrug) het Duo Rumbadama aan. Op het Barkpad staat opnieuw een Hollands Draaiorgel. Het Molenwijkpark in Amsterdam-Noord zal dit jaar opnieuw het bruisend middelpunt van de Dam tot Dam Wandeltocht zijn. Tal van optredens en clinics maken deel uit van het veelzijdige aanbod in dit gezellige park. Tegen het einde van wandeltochten komen deelnemers langs DJ Marco Kerkhoven op de Verlengde Stellingweg, De Boekaniers op de Vredeweg en bij de Houthavenweg in Zaandam staan De Bloknoten. Als spetterend slot zullen in Sporthal De Vang René en Esther optredens verzorgen om de wandelaars na hun prestatie van formaat op een gezellige manier binnen te halen.

Lopers Expo met live muziek
Dit jaar zal in samenwerking met sportwinkel Run2Day een Lopers Expo plaatsvinden in Sporthal De Vang. Van 8.00 - 18.00 uur kan iedereen daar kennis maken met het brede assortiment dat door diverse leveranciers gepresenteerd wordt. Deskundige standhouders vertellen een ieder graag over de nieuwste ontwikkelingen en bieden dikwijls aantrekkelijke kortingen op vooraanstaande merken. De toegang tot de EXPO is gratis.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht