Evangelische Omroep

Nr. 215

Hilversum, 17 september 2008

Blauw Bloed volledig in het teken van Prinsjesdag 2008! Blauw Bloed, zaterdag 20 september 2008, 19:35 uur, Nederland 2

Het royaltyprogramma Blauw Bloed besteedt zaterdag ruim aandacht aan Prinsjesdag 2008. Dit keer waren de camera's niet alleen gericht op de hoeden, maar ook op de schoenen van de vrouwelijke politici en de leden van het koninklijk huis. De koningin en de prinsessen dragen elk jaar op Prinsjesdag een nieuwe outfit. Eén ding blijft echter altijd hetzelfde; de onderscheiding met de blauwgouden sjerp die zij dragen. Verder duikt Blauw Bloed in de geschiedenis van Prinsjesdag. Opmerkelijke televisiefragmenten passeren de revue, zoals beelden van Prinsjesdag 1963 toen de paarden van de koets met de prinsessen Beatrix, Irene en Margriet op hol sloegen...

Prinsjesdag is de enige dag in het jaar waarop wij de koningin kunnen zien met de hoogste civiele onderscheiding van ons land; de Orde van de Nederlandse Leeuw. Blauw Bloed vertelt de achtergronden van deze onderscheiding. Daarnaast krijgt u zaterdag antwoord op de vraag waarom koningin Juliana op Prinsjesdag 1974 niet met de Gouden Koets maar met de auto naar het Binnenhof reed. En we zien nog één keer het moment uit 2000 dat koningin Beatrix, vlak voor het uitspreken van de troonrede, haar man prins Claus, die naast haar zit, "sterkte" wenst.

Verder in Blauw Bloed aandacht voor prinses Annette, de schoondochter van Pieter en Margriet en de vrouw van hun zoon prins Bernhard. Ze treedt niet vaak op de voorgrond en ook al is ze lid van het Koninklijk Huis, haar dagelijks werk is heel gewoon. Prinses Annette werkt met verstandelijk gehandicapten op een kunstwerkplaats. Vandaag opent ze, samen met burgemeester Jorritsma van Almere, Arttour, een rondreizende tentoonstelling met kunstwerken van 32 kunstenaars met een verstandelijke beperking.

Tot slot zien we Koningin Beatrix bij de opening van 'Het Huis van Aristoteles'; een nieuw kindermuseum in Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Het museum is gericht op families met kinderen in de leeftijd van vier tot en met acht jaar. Het biedt allerlei activiteiten aan die de zintuigen op scherp zetten en de creativiteit, fantasie en nieuwsgierigheid stimuleren van zowel de kinderen als de ouders.

Blauw Bloed is er elke zaterdagavond om 19:35 op Nederland 2 en wordt gepresenteerd door Jeroen Snel. Kijk voor meer info op www.eo.nl/blauwbloed


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep