Gemeente Deurne

20-09-2008

Koninklijke onderscheiding voor Jan van Woezik

De heer Jan van Woezik uit Helenaveen
kreeg op vrijdag 19 september uit handen van burgemeester Gerard Daandels een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Jan van Woezik kreeg de titel Ridder in de orde van Oranje Nassau (5e graad). Hij kreeg deze onderscheiding omdat hij zich geruime tijd heeft ingezet voor de Deurnese gemeenschap.

Vanaf 1973 is Jan van Woezik vrijwillige molenaar op verschillende molens in Deurne en omgeving en heeft hij zich ontwikkeld als deskundige op het gebied van molens. Hij zorgt voor het opleiden en begeleiden van nieuwe molenaars en geeft advies op het gebied van molenonderhoud. In Deurne is hij tevens erg betrokken bij Holtens Molen waarvan hij vanaf 1985 lid van het bestuur is. Niet alleen in de gemeente Deurne maar ook in de gemeente Leudal is hij actief om molens en molenaars te behouden. Ook is hij actief geweest bij de Peellandse Molenstichting.

In Helenaveen is decorandus een van de oprichters van de stuurgroep Helenaveen, de voorloper van de huidige dorpsraad en vanaf 1973 tot twee jaar geleden was hij nog bestuurslid van de Peelzoemers, een bijenhoudersvereniging. In de jaren 80 was hij actief in het bestuur van de Katholieke Stichting Onderwijs Deurne-Zuid.

Een wapenfeit van de laatste jaren is zijn inzet in de Landinrichtingscommissie de Peelvenen waarin hij meedenkt over de invulling van het gebied tussen Griendtsveen en Helenaveen.