KNHS


Gerco Schröder schrijft Grote Prijs Barcelona op zijn naam

20 september 2008


BARCELONA (KNHS) - Veertien combinaties mochten in de regen terugkomen voor de tweede manche van de Grote Prijs van Barcelona, die direct op tijd werd verreden. De eerste editie werd verreden in 1902 en slechts eenmaal, in 2005, wist een Nederlander deze klassieker te winnen. Toen was het Gerco Schröder met Eurocommerce Milano en op vrijdagavond tegen het middernachtelijk uur werd wederom het Wilhelmus ten gehore gebracht voor deze combinatie.

Het werd een schitterende zege voor Schröder en de KWPN gefokte merrie Milano (Indorado x Beaujolais). Zij bleven niet alleen foutloos, maar noteerden ook nog eens de allersnelste tijd. De seconden winst die Schröder op zijn concurrenten boekte werd gerealiseerd in de wending van 270 graden. Daarin reden veel combinaties een te ruime bocht, maar Gerco slaagde er in om Eurocommerce Milano op een dubbeltje te wenden. Zelfs Ludger Beerbaum, een ruiter die er om bekend staat nergens een centimeter te veel te rijden, was bijna een volle seconde langzamer. Gerco vroeg vanaf de start een hoog tempo van de inmiddels 14-jarige merrie, maar kon op iedere plek de volledige controle houden. Ook in de wending naar de laatste lijn met een lastige steilsprong in het begin - Beerbaum tikte daar de balk uit de lepels - bleef Milano super springen en Schröder puik rijden.
De Twentse ruiter mocht voor de tweede maal de uit 1903 daterende Cup in ontvangst nemen. Deze blijft echter in het clubhuis van de Royal Polo Club Barcelona achter. Wel mag hij de 30.000 euro die hij verdiende met deze zege mee naar Tubbergen nemen. Zijn tijd van 42.85 seconden werd het dichtst benaderd door Beerbaum, die een tijd realiseerde van 43.75 sec., maar uiteindelijk slechts achtste werd. Nederland had met Angelique Hoorn (Wanneperveen) met de goedgekeurde dekhengst Blauwendraad's O'Brien (Peter Pan x Goudsmid) nog een ijzer in het vuur. De felle hengst, die altijd op volle snelheid over de hindernissen sprint, leek ook op weg naar een topklassering. Helaas taxeerde de hengst een oxer als te smal, waardoor hij de tweede paal eraf sprong. Hoorn moest genoegen nemen met de negende plaats. Piet Raijmakers (Asten), die met Van Schijndel's Curtis in de Grote Prijs van start ging, gaf halverwege de rit op. Marc Houtzager (Rouveen) noteerde met Opium VS (Polydor x Bormio xx) 12 strafpunten en eentje voor het overschrijden van de tijd en werd daarmee 37ste. Leon Thijssen (Baarlo) noteerde met Olaf (Concorde x G.Ramiro Z) in de eerste ronde een echte pechfout, waardoor ook hij niet terug mocht komen voor de tweede manche en eindigde op de 19de plaats. De tweede plaats in de Grote Prijs ging naar de Zwitser Niklaus Schultenberger met Cantus, terwijl Carsten-Otto Nagel derde werd met Corradina.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.csiobarcelona.com

Uitslag Grote Prijs Barcelona:


1) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Milano - 0 / 0 - 42.85
2) Niklaus Schurtenberger (Zwi) - Cantus - 0 / 0 - 44.47
3) Carsten-Otto Nagel (Dui) - Corradina - 0 / 0 - 44.60 9) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 0 / 4 - 43.75
19) Leon Thijssen (Baarlo) - Olaf - 4
37) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - 13
44) Piet Raijmakers sr. (Asten) - Van Schijndel's Curtis - ret.

Foto Gerco Schröder wint GP door: www.jmint.eu en www.melissen.net