Airborne herdenkingen 2008


UITNODIGING: Speciale vertoning van de Poolse film over gen. Sosabowski "De eer van de generaal" op de Polendag in Driel op 20 sept 2008

DRIEL, 20080916 -- De vertoning van de Poolse film "De eer van de generaal" vindt plaats in de week van de Airborne herdenkingen, op zaterdag 20 september 2008 te Driel, waar 64 jaar geleden de Polen in het kader van operatie Market Garden zijn gelandden.

Datum : zaterdag 20 september 2008 - Polendag
15 uur : de herdenkingen in Driel (plaats: Polenplein)
17 uur : de filmvertoning in Driel (plaats: Sosabowskizaal, de Oldenburg, Hofplein 1), de toegang: gratis

De eer van de generaal
Regie : Joanna Pieciukiewicz
Taal : Pools, Engels ondertiteld
Tijd : 50 min.
Productie : TVPolonia
Première : 18-06-2008 te Warschau

De eer van de generaal geeft de geschiedenis weer van de Poolse Parachutisten Brigade van generaal Sosabowski. Deze Poolse militairen vochten in september 1944 bij Arnhem als onderdeel van de operatie Market Garden. Daarna raakte hun strijd in de vergetelheid. Behalve bij Cora Baltussen uit Driel. Haar lange strijd om eerherstel van haar Poolse soldaten vond zijn ontknoping in mei 2006 met de uitreiking van de hoogste militaire onderscheidingen door Koningin Beatrix. Hiermee hebben generaal Sosabowski en zijn Brigade hun plek gekregen in de geschiedenis van Nederland én van Polen.

Deze Poolse film is vol van emoties, gaat over de tragische lot van de Poolse soldaten in de Tweede wereldoorlog, de verloren slag en het onrecht. Maar ook over de strijd om gerechtigheid - het eerherstel van de Brigade en hun commandant - in Nederland. Het vormt een vervolg op de film van de Netwerk-journalist Geertjan Lassche De vergeten helden van de slag om Arnhem, uitgezonden in september 2004.

De regisseur van de Poolse documentaire Joanna Pieciukiewicz is aanwezig op zaterdag 20 september in Driel.
De Poolse TVPolonia stelt voor aanwezigen een dvd met de film beschikbaar.

U bent van harte welkom!
Polonia.NL, Stichting Driel-Polen en TVPolonia

Meer info op www.polonia.nl - webportaal van de Poolse Gemeenschap in Nederland





Ingezonden persbericht