Ingezonden persbericht


Activciteit nabij de StadsGalerij Breda

----------------------------------------------

Gipsy Road Show 2008

Gipsy Road Show is een afgeleide van het International Gipsy Festival Tilburg. Het bestaat uit een mini-karavaan waarvan deel uitmaken: enkele authentieke woonwagens, een mobiele crêperie, een barwagen, een kiosktent met expositievoorzieningen en een circustent met concertfaciliteiten. Het geheel is voorzien van passende aankleding, een serie levensgrote portretfoto's van Rogier Fokke, een expositie over sinti en roma in Nederland, èn natuurlijk dagelijks: hedendaagse live-sinti- en romamuziek.

Breda, Chassépark

zaterdag 20 september

16.00 ­ 18.00 u Mini-Taraf de Hollanda
20.30 ­ 23.00 u Paulus Schäfer Gipsy Band
zondag 21 september

15.00 ­ 17.00 u Romeny Jag
17.30 ­ 20.00 u Lincan Rumanian Gipsy Ensemble Mini-Taraf de Hollanda

Het roma-leven op muziek

Dit vijfkoppig ensemble onder leiding van de Roemeen Mircea Constantin brengt de Roemeense gelegenheidsmuziek tot leven. Met viool, altviool, cymbalon, taragot en contrabas bij de hand en in een soms duizelingwekkende vaart rijgt dit gezelschap de klassiekers aaneen. Het leidt u langs geboortes, doopfeesten, bruiloften en een enkele begrafenis. Voor u het beseft weet u alles van het intense roma-leven in Roemenië.

Mihai Turcitu: viool
Mircea Constantin: altviool
Costel Ursuletz: cimbalon
Gaby Barbalau: contrabas
Ion Micu: taragot

Paulus Schäfer Gipsy Band

Swing Jazz van absolute wereldklasse

De Paulus Schäfer Gipsy Band brengt swingende jazz die zijn roots vindt in Django Reinhardt's 'Hot Club de France': gipsy-jazz dus maar met funky elementen daarin verweven. De groep zet een pakkende sound neer met enorme energie en met een uitgesproken persoonlijkheid. Afkomstig uit de Nederlandse Sinti-gemeenschap hebben deze jonge muzikanten de technische virtuositeit en het zo karakteristieke geluid weten vast te houden.

Paulus Schäfer: sologitaar
Noah Schäfer: basgitaar
Sendelo Schäfer: slaggitaar
Watti Rosenberg: viool

Romeny Jag

ontroering, passie en vuur

Tijdens dit optreden maakt u kennis met sinti en roma in hun hedendaags leven. De verhalenkoffer van gastvrouw Bluma, vol voorwerpen, oude en nieuwe anekdotes van 'de wereld als huiskamer' vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Aan bod komen geschiedenis, vooroordelen, tradities en het moderne leven van sinti en roma in Nederland en de rest van de wereld. De muzikanten brengen roma- en sinti muziek om op te dansen en te springen maar ook ontroerende weemoedige klanken uit het hart, met passie en vuur gespeeld.

Bluma Schattevoet: verhalen, presentatie, zang, dans Piroska Triska: zang, dans
Roger Moreno: accordeon, zang
Jan Hallema: contrabas, zang
Mario Triska: viool

Lincan Rumanian Gipsy Ensemble

wervelende Roemeense cymbalonklanken

De al enige tijd in Nederland wonende Roemeen Giani Lincan is een verbluffende top-cymbalist. Met veel plezier en uiterlijk vertoon brengt hij razendsnelle waaiers van klankenreeksen teweeg en doet vergeten hoe extreem lastig deze kunst is. Het Gipsy Ensemble is thuis in het grote Roemeense en Hongaarse muziekverleden. Het beheerst de wilde passie van de Roemeense en Hongaarse zigeunermuziek evenzeer als de geraffineerde salonmuziek uit de oude hoofdsteden Parijs en Wenen.

Giani Lincan: cimbalon
Florian Lakatos: viool
Tommy Varadi: altviool
Giuszi Rezmuves: bas

----------------------------------------------

Lilian Joosen

De StadsGalerij Breda
Oude Vest 34
4811 HT Breda
Postadres:
Overakkerstraat 190
4834 XP Breda
076-5143371
06-28458673
www.stadsgalerijbreda.nl
www.kunstkanaalbreda.nl
www.ssdempo.nl
copacabana@wanadoo.nl