PvdA Rotterdam


PvdA Rotterdam: werk, werk, werk

Za 20 Sep 2008 - Peter Aubert
PvdA Rotterdam: werk, werk, werk

Bij de opening van het nieuwe politiek seizoen, zaterdag 13 september, keerde de PvdA-Rotterdam met het thema werk terug naar zijn wortels. Hoe zorgen we dat mensen aan de slag kunnen gaan is geen nieuwe vraag in Rotterdam. Al in de jaren 80 was er hier te weinig werk voor teveel mensen. En het werk dat er wel is sluit niet aan bij de capaciteiten van de mensen zonder baan. Veel creatieve oplossingen voor dat vraagstuk zijn door de PvdA bedacht en uitgevoerd: de banenpool van Hans Simons, Werkstad, Baan-Plus, de Melkert- en de Aubert-banen, het nieuwe offensief van Schrijer etcetera. En met succes: dit creatieve beleid en de hoogconjunctuur hebben ertoe geleid dat het aantal langdurig werklozen in de Bijstand nu eindelijk onder de 30.000 is gedaald.

Maar er nadert een omslag. De komende jaren slaat de vergrijzing toe en zullen er voor het eerst te weinig mensen zijn voor het werk dat gedaan moet worden. Hoe zorgen we dat mensen aan de slag blijven? wordt dan de vraag waar alle politieke creativiteit voor nodig is. Een brede commissie onder aanvoering van TNT-topman Peter Bakker heeft daarover een spraakmakend advies uitgebracht. De ca. 60 aanwezigen in het World Music and Dance Centre discussiëerden met Dominic Schrijer (wethouder, lid van de commissie-Bakker), Karen van der Wiel (Uni Tilburg) en Henri van Vlodrop (ROC Zadkine) over een serie prikkelende stellingen.

Over de noodzaak van scholing van werkenden en niet-werkenden was iedereen het snel eens. Iedereen moet in staat zijn om zijn/haar vakkennis bij te houden. Daarnaast gaat het om het aanleren en trainen van sociale vaardigheden zoals werken in teams, prikkelen van creativiteit, organisatievermogen enzovoort. De tweede stelling ging over het verhogen van de AOW-leeftijd: Drees zou zich omdraaien in zijn graf. De aanwezigen waren hier betrekkelijk mild over: wat moet, dat moet. Laat het kabinet nu de knoop doorhakken, was de teneur, beter dan hiervan een verkiezingthema te maken.

Onderwijs en arbeidsmarkt was het laatste thema. De stelling was dat de ROCs niet weten in te spelen op de behoeften van de markt. Uiteraard werd deze stelling krachtig bestreden door Henri van Vlodrop: Onze lesprogrammas komen juist in samenspraak met het lokale bedrijfsleven tot stand. Wel is er nog een wereld te winnen met het doorbreken van allerlei bureaucratische barrières tussen de vele regelingen en fondsen. Een actieve gemeente kan hier veel in betekenen, was zijn betoog. En een laatste oproep: de ROCs hebben tekorten aan mensen met bedrijfservaring om jonge mensen te coachen en op te leiden. Een mooie uitdaging voor (te) vroeg gepensioneerden?

Peter Aubert
Dagvoorzitter

Klik hier om foto's van de ledenbijeenkomst te bekijken