Groen!

Brussel, 19 september 2008

Minister Crevits ondergraaft investeringsklimaat in hernieuwbare energiebronnen

De realisatie van de Europese doelstellingen inzake CO2-reductie, vermindering van het energieverbruik en toename van hernieuwbare energiebronnen zullen in België niet belemmerd worden door technische problemen of economische onhaalbaarheid, maar louter door politieke onwil. Dit besluit trekt Groen! uit de studie van het Federaal Planbureau over de sociaaleconomische impact op ons land van het Europese klimaat- en enegiepakket. Deze studie toont overduidelijk aan dat de energiedoelstellingen wel gehaald kunnen worden én jobs opleveren, maar Vlaams milieuminister Crevits weigert te bewegen. Groen! dient alvast een interpellatieverzoek in om van minister Crevits te weten te komen waarom ze weigert te investeren in de toekomst van Vlaanderen.

Enkele dagen gelden toeterde Vlaams energieminister Hilde Crevits (CD&V) nog dat de kostprijs om tegen 2020 onze uitstoot van broeikasgassen met 15% te verminderen en ons aandeel hernieuwbare energie op te trekken tot 13% stukken van mensen zou kosten. Ze lobbyde zelfs bij de Europese regering om de doelstellingen voor Vlaanderen naar omlaag te halen. Ze volgt hiermee dezelfde lijn die eerder ook door Vlaams ministerpresident Kris Peeters was uitgezet toen hij windenergie een hype noemde die wel snel voorbij zou waaien.

Het Planbureau becijferde nu dat de hernieuwbare energiedoelstelling wél kan gehaald worden en de klimaatinspanningen slechts een uiterst minieme groeivertraging voor onze economie betekenen. "Minister Crevits was enkele dagen geleden perfect op de hoogte van de meest recente resultaten van deze Planbureau-studie, maar ze verzweeg die en citeerde liever uit een verouderde Duitse studie. Hiermee ondergraaft ze eens te meer het investeringsklimaat in hernieuwbare energiebronnen. Dit is slecht voor het milieu, maar evenzeer voor onze economie", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!).

In plaats van zich te verzetten tegen de door Europa aan ons land voorgestelde klimaat- en energiedoelstellingen, zou de regering beter het initiatief nemen om samen met de andere Noordzeelanden een geïntegreerd stroomnet te realiseren voor offshore windparken, zoals recent voorgesteld door Greenpeace. Een heleboel Vlaamse bedrijven zijn op dit vlak ervaring aan het opdoen. Een minister die toekomstgericht denkt en écht bekommerd is om het milieu en onze economie zou hiervan een prioriteit moeten maken en stoppen met het leveren van achterhoedegevechten.

Vlaams parlementslid, Eloi Glorieux Vlaams fractieleider, Rudi Daems