Veilig Amsterdam


Systematischer aanpak kindermishandeling

Kindermishandeling


* Huiselijk geweld

* Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK)

11 september 2008

De gemeente Amsterdam gaat met Amstelveen, Ouder-Amstel, Diemen, Aalsmeer en Uithoorn kindermishandeling bestrijden door implementatie van de zogenaamde RAAK-aanpak. RAAK staat voor Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling.

Met de aanpak kan kindermishandeling systematisch worden aangepakt, niet alleen in de RAAK-regio van de centrumgemeente Amsterdam, maar ook in andere regioâs in Nederland. Gemeenten, provincies, grootstedelijke regioâs en het Rijk werken samen om te voorkomen dat ouders hun kinderen (gaan) mishandelen.

Wethouder Marijke Vos (Zorg): âHet signaleren en stoppen van kindermishandeling is van groot belang. We willen de hulp en de bescherming met deze nieuwe aanpak verbeteren. Met name ook in de preventieve sfeer is het van groot belang om in te kunnen grijpen.â

In de periode 2003 t/m 2006 hebben er landelijk vier pilots plaatsgevonden waaronder een in Amsterdam-Noord. De bestrijding van kindermishandeling is hier gekoppeld aan de aanpak van huiselijk geweld. De RAAK-aanpak blijkt effectief. Daarom is een uitrol over de gehele stad van belang.

Prioriteit
Bestrijding van geweld achter de voordeur en bescherming van kinderen in het bijzonder behoort tot de prioriteiten van het college van B&W. Kindermishandeling is een urgent maatschappelijk probleem. Volgens recente wetenschappelijke studies zijn jaarlijks meer dan 100.000 kinderen hiervan het slachtoffer. Dit aantal is schokkend en onacceptabel, zeker als men beseft dat het vaak jaren duurt voordat kindermishandeling ontdekt en gestopt kan worden. De gevolgen van kindermishandeling kunnen een leven lang doorwerken.