Ingezonden persbericht


M-Visible PERSBERICHT

Amsterdam, 29 juni 2008

Klassieke pianomuziek en de beste wijnen komen samen bij Piano Reserva

De combinatie van culinaire hoogstandjes met een theatraal programma is al enkele jaren een beproefd concept. De smaak- en variètésensatie Palazzo is daar het levende bewijs van. De producenten van dit succesvolle evenement brengen in september 2008 een uniek, kleinschalig, nieuw muziekproject, waarbij klassieke pianoconcerten aan de allerbeste wijnen worden gekoppeld. Vooraanstaande vinologen stelden het wijnprogramma samen en de Amerikaans/Israëlische pianiste Pnina Becher verzorgt het muzikale gedeelte. Zij vertelt, met een selectie prachtige sonates, het levensverhaal van de Italiaanse componist Scarlatti. Deze illustere tijdgenoot van Händel en Bach produceerde, terwijl hij door Europa reisde, in relatief korte tijd maar liefst 560 zeer diverse klaviersonates. Het publiek volgt Scarlatti bij Piano Reserva naar de wijnlanden waar hij zijn leven doorbracht. De locaties waar dit bijzondere programma bijgewoond kan worden, zijn met zorg uitgezocht. Zo zal Piano Reserva van 22 september tot en met 1 oktober te zien, horen en proeven zijn in de Grote Kerk in Alkmaar, op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd en in de Grote Kerk van Naarden.

Piano Reserva
Piano Reserva is een onvergetelijke zintuiglijke gebeurtenis. Het publiek ervaart klassieke muziek zoals het oorspronkelijk bedoeld is. De sfeervolle omgeving, de perfecte wijnen en prachtige muziek overstijgen de eendimensionale beleving van een gewoon theater. Het concert bestaat uit vijf muzikale delen, waarin Pnina Becher sonates van Scarlatti ten gehore brengt. Bij elk deel wordt een andere passende wijn geschonken. Tonia Bentivoglio, Wijn- en spijzenspecialist/sommelier van Vinites BV, zegt hierover: ' Het is mijn vak om de juiste wijn bij het juiste gerecht te selecteren. Dit project is uniek voor mij, want ik word nu uitgedaagd om de perfecte wijnen bij prachtige pianosonates te zoeken. Scarlatti's muziek biedt legio mogelijkheden om daar iets heel bijzonders van te maken en elke wijn- en muziekliefhebber intens te laten genieten.' De wijnen zijn na afloop vrijblijvend te bestellen. Piano Reserva is van 22 tot 24 te zien in de Grote Kerk in Alkmaar, van 25 tot en met 28 september op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd en op 29 september en 1 oktober in de Grote Kerk van Naarden. Informatie over kaartverkoop en het programma is te vinden op www.pianoreserva.nl.

Pnina Becher
Het was al vroeg duidelijk dat de, in Israël geboren, Amerikaanse Pnina Becher beschikt over een uniek muzikaal talent. Als jonge vrouw wint ze vele beurzen en prijzen bij diverse vooraanstaande pianoconcoursen in Israël. Ze studeert aan het Tel Aviv Rubin Academy of Musica, daar behaalt ze uitstekende resultaten en krijgt ze onder andere les van Emanuel Krasovsky. Een grote muzikale carrière ligt in het verschiet. Dan besluit Pnina in de tachtiger jaren voor haar gezin te kiezen en samen met haar man vertrekt ze naar New York. Achttien jaar later kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan en keert Pnina terug naar de podia en haar publiek. Ze treedt op met de grootste orkesten van Amerika, Europa, Israël en Australië. Onlangs speelde ze voor uitverkochte zalen op het Melbourne International Arts Festival. Pnina's eerste album was een ode aan Bach's Goldberg Variations en op haar tweede CD, die onlangs uitkwam, laat ze net als bij Piano Reserva stukken horen van Scarlatti. Pnina Becher komt speciaal voor Piano Reserva naar Nederland. Voor het publiek een prachtige gelegenheid om deze bijzondere vrouw live te horen spelen.