Ingezonden persbericht


Vrijschrift
Persbericht
22 september 2008

Vrijschrift: Softwareontwikkelaars en kinderen niet als piraten bestrijden

Vrijschrift verschilt "volledig van mening" met de minister van Economische Zaken over het anti-piraterijbeleid. Dit blijkt uit een brief van Vrijschrift aan de commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer. Volgens de minister zijn inbreuken op "intellectuele eigendomsrechten" schadelijk voor handel en economie. Vrijschrift wijst er op dat het onmogelijk is software te ontwikkelen zonder octrooien te schenden. Er zijn zoveel octrooien verleend dat zelfs multinationals het niet meer bij kunnen houden. Dienen alle softwareontwikkelaars als piraten behandeld te worden? Vrijschrift vreest dat octrooi-trollen weer meer mogelijkheden krijgen.

De minister wil "grootschalige" inbreuken in het anti-piraterijverdrag ACTA bestrijden. Tot nog toe worden in verdragen alleen commerciële inbreuken bestreden. Vrijschrift vraagt zich af of de minister "om" is, of zij ook niet-commerciële inbreuken in ACTA op wil laten nemen.

Vrijschrift secretaris Ante Wessels: "Wat zullen de gevolgen zijn voor journalisten, bibliothecarissen, archivarissen, klokkenluiders, wetenschappers en burgers? Zullen in de toekomst keiharde anti-piraterij maatregelen ingezet kunnen worden tegen kinderen? Wat zijn de gevolgen voor de privacy? Wat zullen de gevolgen zijn voor de persvrijheid? Het openbaren van een document op internet kan al als grootschalig bestempeld worden. Veel downloaden is mogelijk grootschalig."

Vrijschrift meent dat Nederland regelgeving over het toepassen van anti-piraterijmaatregelen tegen burgers niet uit handen moet geven en vindt hiervoor steun in het Oprichtingsverdrag van de Europese Gemeenschap. Een bestrijding van inbreuken door burgers is uitgesloten in een handelsverdrag van de Gemeenschap. En zo niet uitgesloten heeft Nederland minimaal een veto.

Op 25 en 26 september vergadert de Europese Raad voor Concurrentievermogen over anti-piraterij maatregelen. Ter voorbereiding hierop vergadert op 24 september de Kamercommissie Economische Zaken. Nieuwe informatie over ACTA is door de minister nog niet aan de Kamer gestuurd, hoewel zij eerder beloofd heeft de Kamer zo spoedig mogelijk te informeren.

===

Links


* Brief Vrijschrift aan Kamercommissie EZ:
http://people.vrijschrift.org/~ante/acta/Vrijschrift_commissie_EZ_2008-09-22.pdf


* Brief minister:
http://www.ez.nl/dsresource?objectid=159960&type=PDF


* Minister belooft Kamer spoedig te informeren: http://www.geencommentaar.nl/parlando/index.php?action=doc&filename=KST121454.pdf


* Commissie informeert lidstaten Gemeenschap: http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/08/cm03/cm03036.en08.pdf


* Duitsland heeft waarnemer bij ACTA:
http://people.vrijschrift.org/~ante/acta/sfr_Staffelt_B_90-GRU_9-60-63_RS.pdf


* Uitgebreide analyse FFII (proportionaliteit en bevoegdheid Gemeenschap): http://action.ffii.org/acta/Analysis


* Studie naar gevolgen voor ontwikkelingslanden: http://www.europarl.europa.eu/activities/committees/studies/download.do?file=21459


* Vrijschrift persbericht: Geheim ACTA-verdrag beoogt internet aan banden te leggen
http://mailman.vrijschrift.org/pipermail/news/2008-June/000083.html


* ACTA mandaat voor Commissie:
http://www.eu2008.si/en/News_and_Documents/Council_Conclusions/April/0414_AGRIFISH.pdf


* Gelekt ACTA document:
http://wikileaks.org/wiki/Image:Acta.pdf


* Intellectual Property Watch:
http://www.ip-watch.org/weblog/index.php?p=1071


* Onderzoek naar noodzaak strafmaatregelen:
http://press.ffii.org/Press_releases/Commission_withholds_key_study_on_criminal_measures_from_European_Parliament


* Commissie website:
http://ec.europa.eu/trade/issues/sectoral/intell_property/fs231007_en.htm


* IPJustice:
http://ipjustice.org/wp/campaigns/acta/


* EFF:
http://www.eff.org/issues/acta/acta-submission-032108.pdf

==

Contact

Ante Wessels
ante at vrijschrift.org
tel +31 (0) 6 100 99 063

===

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.nl

Stichting Vrijschrift.org wil dat zaken met het karakter van vrije informatie -- zoals vrije software, vrije leermiddelen en literatuur uit het publieke domein -- een vaste plaats krijgen binnen onze samenleving zodat deze iedereen kunnen dienen. De stichting was nauw betrokken bij de succesvolle campagne om softwareoctrooien uit de Europese Unie te weren.