Gemeente Lochem


Sport en speelbeleid: méér Lochemers méér bewegen

» Vorige week kon u op de website lezen dat de gemeente hard bezig is met het uitwerken van het welzijnsbeleid. Welzijn is een veelomvattend begrip en daarom zijn er zes deelplannen. Eén daarvan is het Sport en Speelbeleid. Hoe dat er uitziet voor de komende jaren en wat de rol is van bewoners en verenigingen kunt u in dit artikel lezen.

Sport en speelbeleid: méér Lochemers méér bewegen

Sport en spel zijn erg belangrijk. Niet alleen vanwege het plezier, maar ook vanwege het positieve sociale effect, de gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. De gemeente Lochem nodigt door de mooie ligging en het vele groen al uit tot wandelen, lopen, fietsen of buitenspelen.

De inwoners van onze gemeente beschikken ook, in hun eigen kern of in een naastgelegen kern, over veel sport- en speelfaciliteiten. Velen zijn dan ook lid van een vereniging. De gemeente wil echter ook mensen die weinig bewegen stimuleren om dat meer te doen. Juist vanwege de positieve effecten. Daarom maakt de gemeente nu voor de komende vijf jaar beleid op het gebied van sport en spel. Het motto van het nieuwe beleid is 'Méér Lochemers méér bewegen'. De belangrijkste doelgroepen zijn jongeren, Lochemers met een fysieke of geestelijke beperking en 55-plussers.

Meedenken
Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat burgers mee kunnen praten over het nieuwe beleid, zijn in de afgelopen maanden zes interactieve bijeenkomsten gehouden voor sportverenigingen, beheerders van accommodaties- en speeltuinverengingen. Veel verenigingen en instellingen hebben toen hun visie, reacties en opmerkingen gegeven op het voorgestelde beleid. Deze worden meegenomen bij het opstellen van de uiteindelijke nota 'sport-speelruimte 2009-2013' die in december aan de raad wordt voorgelegd.

Verantwoordelijkheden
De talrijke sport- en speeltuinverenigingen spelen in het nieuwe beleid een centrale rol. De gemeente ziet hen als 'volwassen' gesprekspartners die zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Deze verantwoordelijkheid omvat niet alleen het gebruik en beheer van accommodaties, maar ook zaken als aansprakelijkheid, financiering, technisch onderhoud en communicatie met de omgeving.

Op het gebied van speelruimte zal in het beleidsplan worden gekeken naar het aantal speelvoorzieningen en de rol en inzet van speeltuinverenigingen. Maar ook naar de wijze van bekostiging en naar (eenmalige) stimuleringsmogelijkheden om méér Lochemers méér te laten bewegen. Op het gebied van sporten komen zaken als subsidiëring van verenigingen/instellingen, renovatie en groot onderhoud van sportvelden, sportaccommodaties en zwembaden aan de orde. Ook hier wordt gekeken naar (eenmalige) stimuleringsmogelijkheden om méér Lochemers méér te laten bewegen.