Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 22 september 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGMO-2008/2564 - Onderwerp
OV-chipkaart.

Geachte voorzitter,

Vandaag hebben Consumentenbond, Rover, ANWB, LSVb en de CG-raad gemeld dat ze per direct terugtreden uit het overleg over de OV-chipkaart. Ik betreur deze stap. Zoals ik in het Aanvalsplan OV-chipkaart heb aangegeven hecht ik groot belang aan de inbreng van de consumentenorganisaties. Het belang van de reiziger staat voor mij dan ook voorop bij de overgang naar de OV-chipkaart.

Het invoeren van de OV-chipkaart in het stads- en streekvervoer gebeurt door de decentrale overheden en de vervoersbedrijven. Ik heb direct contact opgenomen met de consumentenorganisaties en vertegenwoordigers van decentrale overheden om hen uit te nodigen voor een overleg.

Ook in de afgelopen maanden is op regelmatige basis overleg gevoerd tussen consumentenorganisaties, de decentrale overheden en de vervoerders over de door consumentenorganisaties opgestelde zorgpuntenlijst. Mijn ministerie heeft hierbij een actieve bemiddelende rol gespeeld.
In het Landelijk Consumentenoverleg (LCO) is de zorgpuntenlijst periodiek geagendeerd en besproken. Een deel van de zorgpunten is weggenomen. Voor een ander deel geldt dat de consumentenorganisaties de gekozen oplossingsrichting onderschrijven en dat de verdere uitwerking plaatsvindt door vervoerders en/of decentrale overheden. Bij andere onderwerpen is geconstateerd dat de wensen van een deel van de consumentenorganisaties niet ingewilligd kunnen worden, zoals bij de keuze voor een duaal stelsel in het stads- en streekvervoer. Uw Kamer heeft immers in ruime meerderheid Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGMO-2008/2564

uitgesproken de duale fase in het stads- en streekvervoer kort te willen houden. Aan het in stand houden van twee fundamenteel verschillende systemen kleven belangrijke praktische bezwaren en de instandhouding belemmert het terugdringen van het zwartrijden.
Overigens ben ik ook in overleg met de NS over specifiek aan hen gerelateerde zorgpunten.

Voor de nog openstaande punten blijft constructief overleg tussen partijen noodzakelijk. Deze punten komen aan de orde in het reeds geplande regieteamoverleg OV-chipkaart begin oktober. Daarnaast heb ik, zoals hierboven gemeld, de consumentenorganisaties reeds uitgenodigd voor een gesprek, waarbij ook de decentrale overheden zullen worden uitgenodigd. Net als mijn ambtsvoorganger vind ik dat de 11 reizigerseisen naar behoren nagekomen moeten worden en de zorgpunten zoveel als mogelijk weggenomen dienen te worden. Om dit te bereiken is het continueren van goed overleg ook met de consumentenorganisaties van groot belang.

Uw Kamer ontvangt dit najaar een update van het Aanvalsplan. Ik heb in de laatste bijeenkomst van het LCO op dinsdag 16 september 2008 aan de consumentenorganisaties gevraagd hun inbreng te leveren bij het tot stand komen van deze update. U kunt er van op aan dat ik alle betrokkenen blijvend aanspoor om prioriteit te geven aan het belang van de reiziger, zoals ik dat zelf ook doe.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---