Gemeente Zaanstad

22-09-2008

B&W Zaanstad stelt educatieve agenda vast
Ambitie: Zaans onderwijs biedt talentontwikkeling optimale kansen

Zaanstad heeft samen met de Zaanse schoolbesturen de Lokale Educatieve Agenda opgesteld bestaande uit negen speerpunten. Door een grote, gezamenlijke inzet op deze punten willen de partijen het mogelijk maken dat leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen en hun talenten kunnen benutten.

De Lokale Educatieve Agenda (LEA) wordt gevormd door een aantal gezamenlijke speerpunten van de Gemeente Zaanstad en de schoolbesturen. Zaanstad kent een grote uitdaging op het gebied van onderwijs. De samenstelling van de Zaanse bevolking verandert in een hoog tempo op een aantal punten: zo groeit het aantal niet-westerse allochtonen en er is een toestroom van mensen met een zwakke sociaal-economische positie. Het aantal Zaanse leerlingen dat het voortgezet onderwijs met een HAVO of VWO diploma verlaat, is echter hoger dan je op basis van de sociaal-economische achtergrond van de bevolking zou mogen verwachten. Zaanstad wil deze hogere leerprestaties van leerlingen vasthouden en hecht daarom grote waarde aan de intensieve samenwerking met de schoolbesturen om de kwaliteit van het onderwijs te behouden en hun rol in de samenleving optimaal te ondersteunen.

Inzetten op taalvaardigheid en het tegengaan van `zwarte' en `witte' scholen in Zaanstad staan hoog op de Lokale Educatieve Agenda. Naast bestaande onderwijsprojecten als Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) worden afspraken gemaakt met het onderwijs, kinderopvang en de Centra Jong over de wijze waarop taalachterstanden bij kinderen onderkent en opgelost kunnen worden.

Een ander belangrijk onderwerp op de agenda is het nader uitwerken van het concept Brede School. Zaanstad kent al diverse brede scholen waarin het onderwijs samenwerkt met verschillende maatschappelijke instellingen. Daarbij is de centrale vraag welke voorzieningen, naast het onderwijs, een bijdrage kunnen leveren om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten.

De onderwerpen op de Lokale Educatieve Agenda zijn: 1. Toekomstbeeld van de Brede School;
2. Bestrijden van segregatie;
3. Aandacht voor zorgstructuur en zorgleerlingen; 4. Veiligheid in en om school;
5. ICT in het onderwijs;
6. Aansluiten van onderwijs op arbeidsmarkt;
7. Schooluitval;
8. Maatschappelijke stages;
9. Onderwijs in Zaanstad op alle niveau's.

In oktober wordt een aantal belangrijke onderwerpen verder uitgewerkt in samenwerking met de schoolbesturen. Daarnaast houden de partijen ook de actuele ontwikkelingen in de gaten. Hierdoor kunnen punten op de agenda worden aangepast of toegevoegd. Concrete projecten die al zijn gestart zijn de schakelklassen en maatschappelijke stages voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Over deze onderwerpen zijn dinsdag ook besluiten genomen: nadere informatie volgt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Klut, Afdeling Communicatie,
075 - 655 2414 of e.klut@zaanstad.nl