Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Busstaking Zaanstreek buiten proporties

Sociale veiligheid voor allen in het openbaar vervoer, ook voor het rijdend personeel, staat hoog in het vaandel van ROVER. Maar de staking van a.s. maandag vinden wij als middel om het conflict tussen de vakbonden en Connexxion in de Zaanstreek op te lossen, buiten proporties, ook al duurt deze slechts één dag.

Door de korte termijn tussen aankondiging en staking zullen veel reizigers na het weekeinde worden geconfronteerd met een onverwachte staking. Tijd voor passende maatregelen, zoals het verzetten van afspraken, is er vaak niet meer, ook niet voor wie inmiddels wel van de actie op de hoogte is.

Het conflict gaat over een nieuw communicatiesysteem tussen de chauffeurs en de verkeersleiding. Inzet is de eis van de vakbonden, dat `kortverkeer', waarbij chauffeurs elkaar direct kunnen oproepen, na de invoering mogelijk blijft. Volgens de vakbonden heerst er een groot gevoel van sociale onveiligheid onder de buschauffeurs in de Zaanstreek als alle contact via de verkeersleiding moet lopen. Connexxion wil hier geen gehoor aan geven en stelt, dat het nieuwe systeem meer en snellere mogelijkheden heeft om bij calamiteiten in te grijpen en zonodig hulp te verlenen.

Beide partijen volharden in hun standpunten. Overleg heeft niet tot resultaat geleid. Daarom is voor a.s. maandag een staking buiten de spitsuren uitgeroepen. Connexxion probeerde deze in een kort geding voor de Utrechtse rechter te voorkomen. Tevergeefs.

Eerder was de actie voor onbepaalde tijd aangekondigd, maar deze is later beperkt tot één dag. Volgens de vakbonden is dit gebeurd om de reiziger niet al te zeer te duperen. Tot en met 28 september zullen geen verdere acties plaatsvinden, zo hebben de vakbonden medegedeeld.

ROVER roept beide partijen op, het conflict op zo kort mogelijke termijn op te lossen, zodat er geen verdere acties zullen worden uitgeroepen. Gedupeerde reizigers kunnen zich wenden tot het onlangs geopende ov-loket. Informatie hierover op www.ovloket.nl. Pagina geplaatst: 20 september 2008