Politiebond ACP

23 september 2008

Verhoren van geestelijk gehandicapten

Door: Esmé Rijs

Er komt een nieuwe richtlijn voor het verhoren van geestelijk gehandicapte getuigen en verdachten.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft beslist dat er een nieuwe aanpak komt als het gaat om het verhoren van geestelijk gehandicapte getuigen en verdachten. De nieuwe aanpak gaat in november van start.

Deskundigen achter glas
Tot nu toe worden geestelijk gehandicapte getuigen en verdachten verhoord door gespecialiseerde collega's en gedragsdeskundigen zoals psychologen of orthopedagogen. Het OM heeft bepaald dat vanaf november de gedragsdeskundigen niet meer lijfelijk in de verhoorruimte aanwezig kunnen zijn. Zij kunnen het verhoor wel volgen (achter glas) en hun deskundige oordeel of advies geven.

Kinderverhoren
Het verhoor van geestelijk gehandicapte getuigen en verdachten moet afgenomen worden door gespecialiseerde collega's. Zij moeten specifiek voor dit werk toegerust zijn door opleidingen en trainingen, zoals dat ook gebeurt bij teams opgeleid zijn voor het afnemen van bijvoorbeeld kinder- of zedenverhoren.

Mening ACP
De ACP vindt het belangrijk dat de collega's op de juiste manier zijn/worden voorbereid. De voorwaarden daarvoor moeten opgenomen worden in het zogeheten verhoorplan. Dit vertelde voorzitter Gerrit van de Kamp vanmorgen in het TV-programma ` Goedemorgen Nederland'.
---