Gemeente Bedum


College wijst verzoek om bijdrage in voorbereidingskosten verplaatsing 'Domo-villa' af

23 september 2008
Het college van b. en w. heeft een verzoek van de Projectgroep Villa Domo om een financiële bijdrage in de voorbereidingskosten van het plan om de DOMO-villa te verplaatsen afgewezen. De initiatiefnemers van het verplaatsingsplan maakten onlangs bekend dat die kosten rond de 30.000 Euro hebben belopen. B. en w. zien echter geen aanleiding om de projectgroep financieel te compenseren.

De Projectgroep Villa Domo een samenwerkingsverband van onder meer de Stichting Beemer Aarfgoud en de Historische Vereniging gemeente Bedum presenteerde eind maart van dit jaar plannen om de voormalige directiewoning over de weg te verplaatsen naar een locatie op het Bedrijvenpark Boterdiep. De gemeente dacht aanvankelijk met de initiatiefnemers mee. De raad stelde echter wel harde randvoorwaarden. Een financiële bijdrage van de gemeente in de plannen was bijvoorbeeld onbespreekbaar. Het college begon gaandeweg ernstig te twijfelen over de haalbaarheid van de plannen. Uiteindelijk besloot het college begin juni van dit jaar om de medewerking aan het project stop te zetten.

De projectgroep deelde mee kosten te hebben gemaakt tot een bedrag van rond de 30.000 Euro. De groep bleek onder andere aan het bedrijf dat de verplaatsing zou uitvoeren en aan de in de arm genomen restauratiearchitect aanzienlijk bedragen verschuldigd te zijn. Het college heeft overwogen dat de initiatiefnemers willens en wetens op eigen risico kosten hebben gemaakt. Het gemeentebestuur vindt het onjuist en ongepast om achteraf de rekening bij de gemeente neer te leggen. De bewuste voormalige directiewoning bij de FFD-vestiging in Bedum is overigens onlangs afgebroken. Delen van het interieur zijn behouden gebleven en berusten nu bij de Stichting Monument en Materiaal in Groningen.