Gemeente Ede

nummer 173 / Ede, 23 september 2008

Ook Ede krijgt centra voor jeugd en gezin

Elke gemeente moet uiterlijk in 2011 een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben. Grotere gemeenten moeten meerdere centra realiseren. In de gemeente Ede komen er in principe 5: 3 in Ede-stad, 1 in Lunteren en 1 in Bennekom. Een Centrum voor Jeugd en Gezin is een laagdrempelig inlooppunt in de wijk waar ouders, kinderen en jongeren voor alle vragen rond opvoeden en opgroeien terecht kunnen.

Gemeenten voeren de regie over de Centra voor Jeugd en Gezin. Behalve hulp aan ouders en hun kinderen moeten zij de samenwerking coördineren van professionals in de keten van hulpverlening en ondersteuning. De provincie sluit daar met het Bureau Jeugdzorg nauw op aan. Met de Edese Centra voor Jeugd en Gezin wil de gemeente Ede vorm en inhoud geven aan de coördinatie van zorg en een sluitende aanpak van zorgverlening. Naast de kernpartners Kruiswerk West-Veluwe en de GGD, verantwoordelijk voor de jeugdgezondheidszorg, het algemeen maatschappelijk werk, Integrale Vroeghulp en Bureau Jeugdzorg, moet er een directe lijn zijn met de Zorg- en Adviesteams (ZATs) op de scholen.

Een Edes Centrum voor Jeugd en Gezin wordt een laagdrempelig, gemakkelijk bereikbaar inlooppunt. Ouders en jongeren tot 23 jaar moeten bij een centraal punt terecht kunnen voor hulp en ondersteuning bij opgroeien en opvoeden. Het gaat nadrukkelijk om élke ouder en élk kind/jeugdige met of zonder verstandelijke/lichamelijke beperking. Het moet een plek zijn waar men graag komt, waar altijd wel weer nieuwe informatie te vinden is. In Ede-stad komen de centra in het medisch centrum in het Beatrixpark, aan de Gasperisingel en in Gezondheidscentrum Bellestein.

---