Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 23 september 2008

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng


1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 16 september. Toelichting: Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies: Instemmen met de besluitenlijst. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
2. Ondersteuning kazerne Rudolf van de brandweer Amsterdam voor het gezinsvervangend tehuis de Merenhof. Toelichting: In de nacht verblijven er in de Merenhof 24 kinderen met twee leidinggevende, de kinderen zijn niet zelfredzaam bij een prio 1 melding waarbij een eventuele ontruiming noodzakelijk is. De brandweer Abcoude heeft bij een ontruiming extra collega's nodig om zo snel mogelijk een inzet te borgen gezien de wettelijke tijdsnormering. Brandweer Amsterdam post Rudolf is de snelst aanrijdende brandweer voor een incident van deze omvang waar tot een eventuele ontruiming wordt overgegaan bij een Prio 1 melding Merenhof. Ambtelijk advies: In de bestaande overeenkomst van de gemeente Abcoude en de gemeente Amsterdam via een bijlage toevoegen. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
3. In bruikleen geven van grond aan de Rijksstraatweg voor de aanleg van een steiger aan de Angstel. Toelichting: Het recreatieschap Vinkeveense Plassen heeft een aanvraag ingediend voor het aanleggen van een steiger in de Angstel ter hoogte van de Punt in Baambrugge. Dit om het aantal afmeervoorzieningen in deze omgeving te verhogen. Ambtelijk advies: Akkoord gaan met het in bruikleen geven van een stuk dijk en grond voor de aanleg en het onderhoud van een steiger. (zie bijgevoegde tekening). Dit akkoord alleen geven onder voorwaarde dat Waternet de benodigde ontheffing geeft voor het gebruik van de Angstel. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
4. Grofvuil halen uitbesteden en personele invulling verruiming openingstijden milieustraat. Toelichting: Naar aanleiding van het raadsbesluit op 31 januari 2008 wordt geadviseerd:
1) Grofvuil halen inclusief telefonische en financiële afhandeling uit te besteden aan de Meerlanden.
2) In verband met de uitbreiding openingstijden milieustraat zijn 1157 extra uur aan personele capaciteit nodig. Zowel bedrijfsmatig maar vooral uit financieel oogpunt wordt geadviseerd een hele fte aan te trekken. Ambtelijk advies:
1) Grofvuil halen uit te besteden aan de Meerlanden.
2) Formatie buitendienst met 1 fte uit te breiden in verband met verruiming openingstijden milieustraat. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
---


5. Wijziging Mandaatbesluit. Toelichting: De Bijlage van het Mandaatbesluit 2008 is aangepast in het kader van efficiëntie, met name op het gebied van (en in overleg met) de sector Grondgebied. Ook zijn enkele APV artikelen aangepast in de bijlage als gevolg van een wijziging van de APV. De bijlage is tevens aangepast aan de nieuwe Marktverordening. Het Mandaatbesluit 2008 wordt ook door het sectorhoofd Dienstverlening (heffingsambtenaar) ondertekend, zodat de bevoegdheid tot het heffen van leges ook op een juiste wijze gemandateerd wordt. Ambtelijk advies: Voorgesteld wordt het Mandaatbesluit 2008 met Bijlage vast te stellen. Het Mandaatbesluit 2008 vastgesteld op 27 mei 2008 wordt hierbij automatisch ingetrokken. Voorgesteld wordt het Mandaatbesluit 2008 met Bijlage vast te stellen. Het Mandaatbesluit 2008 vastgesteld op 27 mei 2008 wordt hierbij automatisch ingetrokken. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
6. Bestemming Oud Stationsgebouw en omgeving. Toelichting: De bestemming van het oude Stationsgebouw is al bijna 2 jaar punt van discussie tussen de gemeente en NS. Nu ligt er een oplossing voor (bouw 5 vrijstaande woningen op het terrein en vrije sector appartementen in het oude Stationsgebouw, incl. restauratie gebouw) die kansrijk wordt geacht. Ambtelijk advies: NS berichten dat de plannen kunnen worden uitgewerkt op basis van 5 woningen, waarbij voorwaarden zijn:
-Dat de woning van ten Have wordt gesloopt.
-Het achterterrein ontsloten blijft voor en beschikbaar komt voor parkeren t.b.v. het Fort Abcoude. B&W-besluit: Aanhouden in afwachting van nader overleg met woningbouwvereniging.

PORTEFEUILLE: wethouder D.L. Kok


1. Overeenkomst Voorplein Abcoude tussen de gemeente Abcoude en ProRail B.V. Toelichting: De overeenkomst Voorplein Abcoude tussen de gemeente Abcoude en ProRail B.V. regelt het juridisch kader waar binnen de parkeerplaatsen en Voorplein zijn aangelegd en de instandhouding hiervan. De overeenkomst behandeld niet het schoonmaken van Voorplein, hiervoor zal nog een beheersovereenkomst worden opgesteld door ProRail B.V. Ambtelijk advies: In te stemmen met de Voorplein-overeenkomst tussen de gemeente Abcoude en ProRail B.V. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
2. Bijwerken WKPB-register voor wat betreft handhaving. Toelichting: In het kader van de Wet Kenbaarheid Publiekrechtelijke Beperkingen (WKPB) worden handhavingszaken (dwangsom/bestuursdwang) in het WKPB-register geplaatst. Indien de handhavingszaken zijn afgerond, moeten zij door middel van een collegebesluit weer uit het WKPB- register worden gehaald. Ambtelijk advies:
1. Van Voorthuijsenhof 42 te Abcoude voor wat betreft de dakkapel zonder vergunning uit het WKPB- register te halen.
2. Achter de Kerken 31 te Abcoude voor wat betreft het afdak in de voortuin zonder vergunning uit het WKPB-register te halen.
3. Waardassackerstraat 1 te Abcoude voor wat betreft het tuinhuisje zonder vergunning uit het WKPB- register te halen. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
---


3. Bouwen zonder vergunning van een berging in de voortuin op perceel Ds. Bleekerhof 27 te Abcoude. Toelichting: De berging is in strijd met het bestemmingsplan Woongebied Abcoude en past niet binnen concept- Nota vrijstellingenbeleid Abcoude. Ambtelijk advies: Betrokkene een dwangsom op te leggen van 150,- per week voor elke week dat niet aan de lastgeving tot verwijdering van de berging is voldaan, met een maximum van 3000,-. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
4. Structuurvisie Randstad 2040. Toelichting: Op het Ministerie van VROM is de afgelopen periode gewerkt aan de Structuurvisie Randstad 2040. Met de Structuurvisie Randstad 2040 kiest het Ministerie voor een integrale aanpak voor het ontwikkelen van de randstad tot een duurzame en concurrerende Europese topregio in 2040. Het Kabinet heeft de visie 5 september jl. vastgesteld en vanaf 5 september ligt de visie ter inzage (te downloaden via "http://doemee.vrom.nl/randstad2040". Tot 1 november kan er op het plan worden gereageerd. Met de secretaris van het SUW is afgesproken dat er in SUW verband een reactie wordt voorbereid. Ambtelijk advies:
1. Vooralsnog voor kennisgeving aannemen.
2. Reactie SUW afwachten.
3. Gemeenteraad informeren. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
5. Bouwen zonder vergunning van een berging in de voortuin op perceel Aasdomstraat 30 te Abcoude. Toelichting: De berging is in strijd met het bestemmingsplan Woongebied Abcoude. Betrokkene heeft zijn zienswijze geuit over dit voornemen. Naar aanleiding van de zienswijze van betrokkene en de geldende wet- en regelgeving kan besloten worden om door te gaan met handhaving van de berging. Ambtelijk advies: Betrokkene een dwangsom op te leggen van 150,- per week voor elke week dat niet aan de lastgeving tot verwijdering van de berging is voldaan, met een maximum van 3000,-. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder J. Vonk-Vedder


1. Nota Cultuur Abcoude 2008-2010. Toelichting: n het najaar van 2007 heeft gemeente Abcoude een convenant gesloten met de provincie Utrecht. Hierdoor neemt gemeente Abcoude deel aan het Actieprogramma cultuurbereik 2005-2008 van Provincie Utrecht. Doel van dit programma is het cultureel bewustzijn van burgers te vergroten en meer en ander publiek te bereiken. In het kader van dit convenant is de Nota Cultuur Abcoude 2008-2010 opgesteld. Ambtelijk advies: De raad voor te stellen de Nota Cultuur Abcoude 2008-2010 vast te stellen. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
---


2. Advies van de commissie Bezwaarschriften inzake bezwaar tegen toegekende huishoudelijke hulp. Toelichting: Bij besluit van 21 november 2007 is besloten om aan betrokkene 2 tot 3,9 uur per week huishoudelijke hulp categorie 1 toe te kennen. Hiertegen heeft betrokkene op 21 december 2007 bezwaar gemaakt, omdat zij zichzelf niet in staat acht de regie te voeren over haar eigen huishouden. Ambtelijk advies: Het advies van de commissie Bezwaarschriften over te nemen en betrokkene in haar bezwaren ontvankelijk te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
3. Regionaal arbeidsmarktbeleid. Toelichting: Het is noodzakelijk om als gemeente Abcoude een standpunt in te nemen ten aanzien van de keuze voor de regio. Voorgesteld wordt om bij de gemeentelijke herindeling de voorkeur uit te spreken voor CWI Amstelveen en Ketensamenwerking Amstelland en Venen. Ambtelijk advies:
1. In te stemmen met de in de regionale arbeidsmarktvisie vastgelegde ambities/uitgangspunten:
- de verhoging van de arbeidsparticipatie;
- verbetering van de match tussen vraag en aanbod;
- vraaggerichte benadering (werkgevers);
- geïntegreerde inzet van mensen, middelen en instrumenten;
- integrale werkwijze en afstemming met het bedrijfsleven, het onderwijs en de welzijnsorganisaties.
2. Resultaten van het regionaal arbeidsmarktbeleid voor kennisgeving aan te nemen.
3. In het kader van de gemeentelijke herindeling de voorkeur uitspreken voor indeling in de arbeidsmarktregio Amstelland en Venen. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
4. Evaluatie samenwerking De Ronde Venen en Abcoude op het gebied van Sociale Zaken. Toelichting: Van 1 juli 2005 voert gemeente De Ronde Venen de taken van de afdeling Sociale Zaken voor de gemeente Abcoude uit. Vanuit de gemeenteraad van Abcoude kwam het verzoek deze samenwerking te evalueren. Bijgaand verslag is hiervan de uitwerking. Gesteld kan worden dat de samenwerking tussen gemeente De Ronde Venen en Abcoude, goed verloopt, alle gestelde doelen zijn of worden gehaald; dit is aanleiding om de samenwerking te handhaven tot aan de gemeentelijke herindeling, die op 1 januari 2010 zal plaats vinden. Ambtelijk advies:
1. Evaluatie samenwerking De Ronde Venen en Abcoude vaststellen.
2. Besluiten de evaluatie ter kennisname aan te bieden aan de raad. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
5. Verordening "Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening" en verordening "Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening". Toelichting: De Wet sociale werkvoorziening (Wsw) is op 1 januari 2008 gewijzigd. De nieuwe regels bepalen dat er verordeningen moeten komen voor toekenning van persoonsgebonden budgetten en voor cliëntenparticipatie. Deze worden bij deze voorgelegd ter kennisname en dienen eveneens bekend gemaakt te worden aan de raad. Ambtelijk advies:
- Kennis nemen van de verordeningen "Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening" en verordening "Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening".
- Verordeningen ter kennisname aanbieden aan de raad. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.


---

PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode


1. Bestuursrapportage 2 Toelichting:

Ambtelijk advies:

B&W-besluit:


2. Procesverloop Meerbad. In verband met de voortgang van het project en actualiteit na het onherroepelijk zijn van de bouwvergunning voor 21 appartementen. Toelichting: De toewijzingscommissie Meerbad in werking laten treden. De ontstane vacature op te vullen in de commissie. Het bestemmingsplan Meerbad in de raad van 16 oktober laten vaststellen door de gemeenteraad. Het bouwrijp maken van Meerbad fase 1 te laten plaatsvinden, vooruitlopend op de definitieve verkoop van de woningen. Ambtelijk advies: In te stemmen met de activiteiten en planning zoals omschreven in bijgaande notitie en gegevens in de korte termijn planning t/m maart 2009. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
3. Communicatie korte termijn Leisurecentrum. Toelichting:
1.1 In eerdere communicatie is aangegeven dat de raad eind september een besluit zou nemen over de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure Leisurecentrum.
2.1 Door nu het ontwerp te presenteren kan de gemeente aftasten in hoeverre er draagvlak is voor het Leisurecentrum in deze vorm.
2.2 Het ontwerp is intellectueel eigendom van de gemeente
3.1 De mate van betrokkenheid en belang verschilt per doelgroep. Dit komt tot uiting in de voorgestelde middelen en boodschappen. Ambtelijk advies:
· Betrokkenen bij het Leisurecentrum te informeren over het genomen besluit van B&W het raadsvoorstel voor de definitieve gunning uit te stellen tot april 2009.
· Betrokkenen bij het Leisurecentrum actief in kennis te stellen van het ontwerp van Cone/Van den Belt.
· Hiervoor de in de bijgaande Communicatieplanning Leisurecentrum korte termijn voorgestelde middelen en boodschappen te gebruiken. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten. Ad 5.3 aangeven dat het onderzoek zich richt op de financiën. Concept communicatie zoals aangegeven in planning volgende week in B&W.

Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 30 september 2008. De secretaris, de burgemeester,
---

MANDAATBESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 23 september 2008

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng


1. Ontheffing op kenteken op naam van de gemeente Abcoude. Toelichting: Geadviseerd wordt voor een nieuwe gemeentelijke bedrijfswagen ontheffing te verlenen. Kenteken: 59- FB-BF. Ambtelijk advies: Ontheffing verlenen voor nieuw bedrijfsvoertuig van de gemeente Abcoude met kenteken 59-FB-BF. Mandaatbesluit d.d.18-09-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder D.L. Kok


1. Aanvraag monumentenvergunning het restaureren van R.K. Kerk Cosmas en Damisnus (herstelwerkzaamheden/ onderhoud), Kerkstraat 23, Abcoude. Ambtelijk advies: a. Monumentenvergunning verlenen. b. Besluit publiceren in de VAR van 25-9-2008. Mandaatbesluit d.d. 15-9-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
2. Aanvraag sloopvergunning slopen van de bestaande dak- en gevelbeplating, Rijksstraatweg
125, Baambrugge. Ambtelijk advies: Sloopvergunning verlenen. Mandaatbesluit d.d. 15-09-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
3. Aanvraag reguliere bouwvergunning vergroten van een woning met aanbouw/lift aan de zijgevel, Aasdomstraat 20, Abcoude. Ambtelijk advies: Bouwvergunning verlenen. Vrijstelling verlenen ex. art. 15 WRO op vigerende bestemmingsplan. Mandaatbesluit d.d. 15-09-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
4. Aanvraag reguliere bouwvergunning het oprichten van een houtopslag/ kippenhok/ paardenstal, Gein-Noord 31, Abcoude. Ambtelijk advies: Bouwvergunning verlenen. Mandaatbesluit d.d. 16-09-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
5. Aanvraag lichte bouwvergunning het plaatsen van een overkapping aan een bestaande berging (handhavingszaak), Rijksstraatweg 77, Baambrugge. Ambtelijk advies: Bouwvergunning verlenen. Mandaatbesluit d.d. 18-09-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
6. Aanvraag lichte bouwvergunning het plaatsen van een ondergrondse/ bovengrondse vuilcontainer, Kerkstraat/ Kerkgaarde, Kerkstraat/ Bijdorplaan, Stationsstraat bij Rabobank en bij hoek PRS Margriestraat, Baambrugge. Ambtelijk advies: Bouwvergunning verlenen. Mandaatbesluit d.d. 18-09-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
---


7. Aanvraag lichte bouwvergunning uitbereiden van een woning aan de zijkant met een aanbouw, Dokter Koomansstraat 2, Abcoude. Ambtelijk advies: Bouwvergunning verlenen. Mandaatbesluit d.d. 18-09-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
8. Aanvraag lichte bouwvergunning uitbereiden van een woning met een erker aan de voorzijde, Stigterhof 5, Abcoude. Ambtelijk advies: Bouwvergunning verlenen. Mandaatbesluit d.d. 18-09-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder J. Vonk-Vedder


1. Leerlingenvervoer schooljaar 2008-2009. Toelichting: Akkoord gaan met de honorering van een nagekomen aanvraag leerlingenvervoer voor het schooljaar 2008-2009 naar de Kingmaschool in Amsterdam. De aanvraag is getoetst op basis van de verordening leerlingenvervoer gemeente Abcoude 2007. Ambtelijk advies: Akkoord gaan met de honorering van een nagekomen aanvraag leerlingenvervoer. Mandaatbesluit d.d. 18-09-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.


---