Time : 12:06:44
Date : 23 September 2008
Sender Name: Bemefa

Fraude met melamine in China. Belgische mengvoedersector screent sedert 2007

De Belgische mengvoedersector screent zijn producten op de aanwezigheid van melamine. BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten, heeft daartoe reeds in de tweede jaarhelft van 2007 haar sectoraal bemonsteringsplan uitgebreid.

Rijst, graanproducten en andere eiwitrijke voedermiddelen afkomstig van buiten Europa worden bemonsterd op de aanwezigheid van melamine en drie derivaten ervan. De resultaten zijn tot op de dag van vandaag allemaal gunstig.

De aanleiding van de monitoring op melamine was de contaminatie van maïsgluten, tarwegluten en rijst afkomstig van China in mei 2007. Het dynamische karakter van het bemonsteringsplan laat toe zeer gemakkelijk in te spelen op de actualiteit.

Het sectoraal bemonsteringsplan ging in 2003 van start. Het is een privé-initiatief en volledig gefinancierd door BEMEFA. Dergelijk bemonsteringsplan stelt de mengvoederindustrie in staat mogelijke contaminaties zo snel mogelijk op te sporen. Monitoring op het niveau van de grondstoffen maakt het immers mogelijk proactief te ageren, namelijk te beletten dat de contaminatie in de
mengvoederproductie-eenheid wordt binnengebracht. Deelname aan het sectoraal bemonsteringsplan is verplicht voor BEMEFA-leden. Daarnaast nemen ook heel wat niet-leden deel. In totaal nemen 223 diervoederbedrijven deel aan het sectoraal bemonsteringsplan van BEMEFA.

Voor meer informatie kan u de website van BEMEFA raadplegen http://www.bemefa.be/cgi-bin/bemonsteringsplan.cgi

BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, telt 180 leden. Samen vertegenwoordigen zij 99% van de nationale productie. De sector stelt 3000 personen te werk. Met een nationale productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2.5 miljard euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw.

Noot aan de redactie: