Partij van de Arbeid

Den Haag, 23 september 2008

PvdA wil aanpak adressenfraude

PvdA-Tweede Kamerlid Pierre Heijnen pleit er voor dat in 2009 in tenminste 1 wijk in iedere grote stad huis-aan-huis-controles worden uitgevoerd om de gegevens in de gemeentelijke basisadministratie op te schonen. Heijnen: De bestandsvervuiling blijkt enorm te zijn. Dat maakt het opsporen van fraude erg lastig.

Vorig jaar is in een motie van Pierre Heijnen gevraagd om een actieplan ter verbetering van de betrouwbaarheid van de gemeentelijke basisadministratie. Dat ligt er nu. Heijnen: Goed is dat het kabinet de wens van de PvdA honoreert om onjuiste inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie te beboeten. Verder schiet het actieplan nog tekort. De staatssecretaris geeft onvoldoende blijk van de urgentie van het probleem en aanvaardt niet duidelijk de verantwoordelijkheid voor het terugdringen van de fouten tot maximaal 1 %.

Een betrouwbare gemeentelijke basisadministratie scheelt handenvol werk voor gebruikers (sociale diensten, belastingdienst, IB-groep, etc.), levert een bijdrage aan de bestrijding van woon- en uitkeringsfraude, helpt mensen gebruik te maken van voorzieningen waarop zij recht hebben (bijvoorbeeld kiesrecht) en helpt overheden bij calamiteiten en rampen. Ook kunnen mensen in grote problemen komen wanneer anderen onrechtmatig op hun adres zijn ingeschreven.

In Amsterdam, zo bleek onlangs, is de bestandvervuiling dramatisch hoog. En in Den Haag bleek in het Laakkwartier bij gerichte controles een kwart van de inschrijvingen onjuist.

Pierre Heijnen zal woensdag in een Algemeen Overleg met de staatsecretaris voorstellen om in 2009 in elk van de 27 grote steden tenminste in 1 wijk huis-aan-huis controles te laten plaatsvinden. Verder moeten de ambtenaren van de diensten burgerzaken de bevoegdheid krijgen om daadwerkelijk bestuurlijke boetes op te leggen.

Meer informatie

Pierre Heijnen, tel 06-21703679

PvdA-Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800