Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 23 september 2008

28e NEDERLANDS FILM FESTIVAL VERWELKOMT NIEUWE PARTNERS

Het Nederlands Film Festival heeft dit jaar een aantal nieuwe grote partners aan zich weten te binden. Film1, Apple, JVC, YouTube/Google en Zoranet zijn belangrijke spelers op het festival, dat woensdag 24 september in de Stadsschouwburg Utrecht van start gaat. De vier hoofdsponsors van het festival zijn de Volkskrant, Film1, Nederlandse Publieke Omroep en KPN.

In augustus maakte de festivalorganisatie al bekend dat Film1 voor de komende editie de nieuwe hoofdsponsor is. De samenwerking behelst onder meer de adoptie van het Gouden Kalf voor de Film1 Publieksprijs. De speelfilms in de officiële competitie van het festival dingen mee naar dit Gouden Kalf. Winnaar is de regisseur met de hoogste waardering van de festivalbezoeker. Vanaf 24 september staat Film1 acht avonden in het teken van de Nederlandse film.

Apple heeft zich ook als nieuwe partner aan het festival verbonden. In de Medialounge - die te vinden is in het Festivalpaviljoen - staan iMacs van Apple die voor het publiek en de pers te gebruiken zijn om het filmaanbod rustig door te bladeren of de films te bekijken die meedoen met het Nederlands Online Film Festival (NOFF). De breedbandverbindingen in het Festivalpaviljoen worden verzorgt door Zoranet.

JVC plaatst LCD schermen in het Festivalpaviljoen op de Neude en op de Talent&Pro Filmboulevard, dé Nederlandse Walk of Fame aan de Vinkenburgstraat in Utrecht. Gedurende het festival wordt in de etalages de Road to Fame vertoond op de JVC schermen; een compilatie van filmfragmenten van de Gouden Kalf winnaars.

YouTube/ Google
Op het gebied van de online video heeft YouTube/Google zich gemeld als nieuwe partner van het Nederlands Film Festival. De gehele competitie van het NOFF speelt zich af via YouTube. Het publiek kan tot en met 1 oktober terecht op www.youtube.nl/nff om daar te stemmen op zijn favoriete NOFF-film. Ook zijn de laatste festivalreportages, trailers en interviews te bekijken via het festivalkanaal op YouTube.

Naast het uitgeven en distribueren van de Festivalbijlage en de Dagkrant tijdens het festival, heeft de Volkskrant speciaal voor haar lezers, samen met het festival, een selectie uit het programma gemaakt van speelfilms en documentaires. Tevens presenteert de Volkskrant, in samenwerking met de Parade, op het festival twee theatervoorstellingen in de Volkskrant Lightbuilding over film en theater: Dollywood van Servaes Nelissen en Open Deuren naar Geluk van Leon Giessen.

Nederland 2 stelt ook dit jaar de Nederlandse film centraal tijdens het Nederlands Film Festival. Met een eigen programma rond de hoofdgasten en gebeurtenissen tijdens het festival waaronder dagelijkse Filmfestivaljournaals, Nederlandse korte en lange films, kijkjes achter de schermen en een verslag van het Gala van de Nederlandse film met de uitreiking van de Gouden Kalveren. Tevens is er aandacht voor de verkiezing van de Nederlandse Film Top 50, een initiatief van Nederland 2, in samenwerking met het Nederlands Film Festival, Cinema.nl en de VPRO. Er kan tot 1 oktober gestemd worden op www.nlfilmtop50.nl voor de nummer 1 van de NLFilmtop50. Tijdens het Nederlands Film Festival bespreekt Twan Huys in het dagelijkse VPRO Filmfestivaljournaal op Nederland 2 opvallende noteringen.

Voor het tweede jaar reikt KPN de KPN NOFF Publieksprijs en KPN NOFF Juryprijs uit aan de beste korte film van alle inzendingen voor het NOFF.

Andere partners waarmee het festival opnieuw een overeenkomst heeft gesloten zijn; Action Freight, Ampco , AVP, Cineco, Cinema.nl, CineMeta digital, Citroën van Oord, Corio, De Longte Grafische Producties, Dutchview, Filmmuseum, Filmtheater 't Hoogt, Flashlight, Fuji, Grolsch, Holland Casino Utrecht, Jameson, Jean Mineur Mediavision, JVR, Kodak, Louis Hartlooper Complex, NL 30, Nederlands Instituut van Beeld en Geluid, NS, Online Media Facilities, Pathé, Pool, Rabobank Utrecht, RECsound, Revu, Stadsschouwburg Utrecht, Ster, Talent&Pro, The Security Company, Van Lanschot Bankiers, Vertical Vision, vanLeest en Wolff Cinema Groep.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl