Gemeente Beverwijk


23-09-2008

Beverwijk voert in 2009 achteraf betaald parkeren in

De gemeente Beverwijk wil vanaf 2009 achteraf betaald parkeren invoeren. Het achteraf betaald parkeren wordt als eerste ingevoerd op het Beverplein bij winkelcentrum de Beverhof realiseren. Hier wordt een slagboom geplaats en wordt het terrein anders ingericht. Ook komt er achteraf betaald parkeren op de tijdelijke parkeerterreinen die waarschijnlijk eind 2009 aangelegd worden tussen de spoorlijn en de Wijckermolen. Deze terreinen zijn noodzakelijk om tijdens de werkzaamheden op het Meerplein voldoende parkeerplaatsen te houden in het centrum. Het college wil de kosten van de invoering betalen met een verhoging van het parkeertarief in het centrum. De raad neemt in haar vergadering van november een besluit over de invoering van achteraf betaald parkeren en de tariefsverhoging.

Achteraf betaald parkeren
Uit onderzoek en ervaringen uit andere steden blijkt dat het winkelend publiek en de winkeliers een voorkeur hebben voor achteraf betaald parkeren. Voor het publiek, omdat zo voorkomen wordt dat er teveel of te weinig wordt betaald en voor de winkeliers omdat de klanten dan minder gehaast winkelen. Het invoeren van achteraf betalen is dus een kwaliteitsslag in de dienstverlening. Al geruime tijd bestaat de wens voor de invoering van achteraf betaald parkeren in of rond het centrum van Beverwijk. Op het Meerplein en in het Stationsgebied verdwijnt de komende jaren voor een belangrijk deel het straatparkeren en komen er ondergrondse parkeergarages. Daarmee wordt achteraf betaald parkeren een feit. Maar intussen wil het college niet stilzitten, zeker niet omdat er rekening moet worden gehouden met overlast van bouwactiviteiten.

Tariefsverhoging
Deze kwaliteitsimpulsen voor het parkeren in het centrum brengen kosten met zich mee. Het tarief voor het parkeren in het centrum (de parkeerzone Binnenstad-Centrum) moet daarom omhoog van ¤ 0,50 per uur naar ¤ 0,70 per uur. De tarieven voor straatparkeren in de overige parkeerzones veranderen niet. Met deze tariefsverhoging denkt het college de financiële positie van de gemeente te verstevigen tijdens de eerste jaren van de exploitatie van de parkeergarages. Ook kan hiermee een eerste stap gezet worden naar de uiteindelijke tarieven na realisatie van deze garages.