Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht

Rijksuniversiteit Groningen / nummer 71 / 27 mei 2008

Kader Abdolah gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen

Kader Abdolah is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vanaf september 2008 verzorgt hij werkcolleges over de Koran als literaire inspiratiebron en geeft hij publieke lezingen over zijn schrijverschap, zijn literaire voorbeelden en dromen in de literatuur. Het gastschrijverschap van Kader Abdolah begint met een openbaar interview door Nasser Kalantar, hoogleraar natuurkunde aan de RUG en landgenoot van de gastschrijver.

De lezingen en het interview vinden plaats op de woensdagavonden van 24 september tot en met 15 oktober 2008 in de Aula van het Academiegebouw (20.00-21.30 uur). De werkcolleges worden gegeven aan een geselecteerde groep studenten.

Programma

Woensdag 24 september - Nasser Kalantar interviewt Kader Abdolah

Woensdag 1 oktober - Lezing: Op de schouders van grote schrijvers

Woensdag 8 oktober - Lezing: Waarom ik schrijf

Woensdag 15 oktober - Lezing: Dromen in de literatuur

Kader Abdolah

Kader Abdolah (Iran, 1954) is een Iraanse balling. Tijdens zijn studie natuurkunde in Teheran sloot hij zich aan bij een ondergrondse linkse partij die tegen de dictatuur van de sjah en later de ayatollahs vocht. In 1988 vluchtte hij naar Nederland. Vijf jaar later debuteerde hij met de verhalenbundel Adelaars, waarvoor hij de debutantenprijs Het Gouden Ezelsoor kreeg. Daarna volgden de romans De reis van de lege flessen en Spijkerschrift. Van zijn roman Het huis van de moskee (2006) gingen binnen twee jaar ruim 200.000 exemplaren over de toonbank. Het boek werd verkozen tot de op een na beste Nederlandse roman aller tijden. Vorige maand publiceerde Kader Abdolah de vertelling De boodschapper, over het leven van Mohammed, en een vertaling van de Koran. Met deze vertaling wil hij de Koran voor alle Nederlanders toegankelijk maken.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en speciaal voor studenten een reeks werkcolleges. Kader Abdolah is de 23e gastschrijver. Eerdere gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerrman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari en Esther Jansma. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Noot voor de pers