Jeugd&Gezin: Startschot Schoenmaatjes door minister André Rouvoet

Amersfoort/Den Haag, 22 september 2008

Persuitnodiging - niet voor publlicatie

Edukans betrekt kinderen bij ontwikkelingswerk door schoenendoosactie

Startschot Schoenmaatjes door minister André Rouvoet

Minister André Rouvoet start 24 september de schoenendoosactie Schoenmaatjes van Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Rouvoet vult dan samen met Haagse kinderen een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. Tijdens het programma doet de minister ook mee aan een wedstrijd 'Afrikaans voetbal hooghouden' . De minister zal alle kinderen in Nederland oproepen als Schoenmaatje een schoenendoos te vullen voor kinderen in ontwikkelingslanden.

Schoenmaatjestoer door Nederland

Het startschot van minister Rouvoet is onderdeel van de Schoenmaatjes promotietoer 2008.

De afgelopen weken bezochten zanger Brace en presentatrice Rebecca Bijker in een riksja, geheel in Schoenmaatjes stijl, basisscholen in heel Nederland. Met de riksja haalde Brace burgemeesters op als Ivo Opstelten, Jacques Wallage en Gerd Leers. Ook zij riepen kinderen op Schoenmaatje te worden. Na het landelijke startschot van minister Rouvoet gaan de kinderen van september tot en met december hun schoenendozen versieren en vullen.

Schoenendoosactie Schoenmaatjes vergroot betrokkenheid

Vorig jaar maakten meer dan 174.000 kinderen een versierde doos tijdens Schoenmaatjes (voorheen Operatie Schoenendoos). De dozen worden verzameld op bijna 40 inleverpunten verspreid door heel Nederland. Daarna worden de dozen verzonden naar bijvoorbeeld Malawi, Moldavië en Irak. Dit jaar krijgen de kinderen weer een barcode die ze op hun schoenendoos kunnen plakken zodat ze hun doos kunnen volgen. Ze ontvangen persoonlijk bericht van Edukans als hun schoenendoos in een land is afgeleverd. Het is leuk en leerzaam voor een kind om te weten dat zijn doos bijvoorbeeld in Kenia is beland. Met deze actie vergroot Edukans de betrokkenheid en de bewustwording van kinderen bij het ontwikkelingswerk. In de afgelopen dertien jaar zijn meer dan 1 miljoen kinderen blij gemaakt met versierde en gevulde schoenendozen. Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs, vindt dat ieder kind in de wereld recht heeft op onderwijs en wil de Nederlandse kinderen hierbij betrekken door deze actie.

U bent van harte welkom!

U bent van harte welkom om bij het bezoek van de Schoenmaatjestoer van Edukans aan minister Rouvoet aanwezig te zijn. Edukans en het ministerie van Jeugd en Gezin stellen uw aandacht zeer op prijs.

Wanneer: Woensdag 24 september, 10.00 - 10.45 uur

Waar: Ministerie v. Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Parnassusplein 5

2511 VX

Den Haag

Tijdstip: 10.00 uur tot 11.00 uur

Programma:

Voor het ministerie vult minister Rouvoet samen met een aantal kinderen uit groep 7 een schoenendoos met onder andere schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. Samen met ongeveer 25 kinderen van een basisschool uit Den Haag, zorgt dit voor een mooi fotomoment. Minister Rouvoet vertelt ook waarom hij het belangrijk vindt om landelijk het startschot te geven voor actie Schoenmaatjes. De minister doet verder mee aan een wedstrijd Afrikaans balletje hooghouden.

Tijdens het programma is de presentatie in handen van televisiepresentatrice Rebecca Bijker.


-0-0-0-

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed