Gemeente AmsterdamPersbericht

Datum 24 september 2008
Kenmerk 183

Aftrap pilotproject `Kunst in de metro' Uniek samenwerkingsverband zorgt voor positievere reisbeleving

Het eerste `gepimpte' metrovoertuig heeft vanochtend zijn eerste rit gemaakt. Het gerestylde metrostel is onderdeel van het pilotproject `Kunst in de metro' dat de Amsterdamse wethouders Herrema en Gehrels vandaag presenteren. In het project wordt samengewerkt met het GVB, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Kunstenaars&CO.

Afgelopen zomer zijn twee metrostellen van de zogeheten Zilvermeeuwserie opgeknapt en aan de binnenzijde beplakt met folie waarop kunst in aangebracht. De metrostellen uit de Zilvermeeuwserie zijn de oudste Amsterdamse voertuigen. Omdat het nog enkele jaren duurt voordat ze zullen worden vervangen, krijgen de Zilvermeeuwen een opknapbeurt en een restyling. Doel van `Kunst in de Metro' is dat reizigers op een aangenamer manier hun metrorit beleven. Daarnaast geeft het ook aanstormende kunstenaars de gelegenheid hun werk aan een breed publiek te tonen.

Initiatiefnemer Tjeerd Herrema: `Ik ben er heel enthousiast over. De twee kunstenaars Jetteke Ottevanger en Elke Tangerman hebben er echt iets moois van gemaakt. De metrostellen zijn vrolijk, licht en schoon. Het project past in mijn ambitie de dertig jaar oude oostlijn te renoveren. Daarvoor is het ondergrondse werk inmiddels verricht. De komende tijd krijgen de stations langs het tracé een opknapbeurt. `.

Wethouder Carolien Gehrels: `Of je al dan niet lekker reist, heeft veel met kwaliteit en beleving te maken. Beiden verbeteren we met deze pilot. Ik ben heel benieuwd hoe de reizigers het ervaren'.

Aan het bureau O+S is gevraagd reizigers te ondervragen wat zij vinden van de `gepimpte' voertuigen. Als dit project door hen wordt gewaardeerd zullen er meerdere metrostellen worden opgeknapt.

Meer informatie:
Annelies van Dijk, afdeling Bestuursvoorlichting, 020 552 3409 Voor rechtenvrije foto's kunt u contact opnemen met Karlijn van Dongen, 020 552 2967

Bezoekaoeres
Bij eBez d kadres
Staddhuis, Amstel 1
Sta huis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl


---- --