Gemeente Duiven


De liemers leest - de liemers schrijft

---

afbeelding: Hebt u moeite met lezen en schrijven? Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft moeite met lezen en schrijven. Niet iedereen praat hierover, omdat mensen zich schamen of bang zijn voor vervelende reacties uit de omgeving. Toch durven steeds meer mensen de stap naar school te zetten. Bas Coenders (40) volgde een cursus Nederlands bij Rijn IJssel. Hij vertelt hoe dit zijn leven heeft veranderd.

"Schrijven was voor mij altijd al een crime. Ik heb speciaal onderwijs gevolgd en daar bleef de aandacht voor schrijven al achter. We leerden met name hoe we met onze handen moesten werken en kregen veel praktijklessen. Met foefjes kon ik me altijd wel redden, maar het was niet makkelijk. Ik bedacht bijvoorbeeld afkortingen, zodat ik niet het hele woord op hoefde te schrijven, maar ik wist dan zelf wel wat ik bedoelde. Formulieren invullen vond ik moeilijk, daar had ik vaak hulp bij nodig.

Sinds drie jaar werk ik bij een glasbedrijf en daar moet ik werkkaarten invullen. Ook hierbij gebruikte ik afkortingen. Als er een collega meekeek gooide ik gewoon de pen erbij neer. Bijna niemand had het door, alleen mijn werkgever en mijn chef wisten wel dat ik moeite had met schrijven. Zelf wilde ik het graag verbeteren en nadat ik een tv-uitzending van Lees en Schrijf zag heb ik gekeken of er een cursus in de buurt werd aangeboden. Mijn werkgever heeft mij hierbij geholpen.
Sinds april ga ik twee avonden in de week naar school. Op school oefen ik met formulieren invullen, werkwoordsspelling en werk ik met het boek Lees en Schrijf. Op maandag krijgen we meestal dictee. Dat vind ik nog wel pittig.

Ik vind het leuk om naar school te gaan, want ik ga duidelijk vooruit. Mijn handschrift is netter en woordjes schrijven gaat ook al iets beter. Ook op mijn werk is het anders. Nu ik op school zit, heb ik eerlijk aan mijn collega's verteld dat ik schrijven moeilijk vind. Als ik nu iets niet weet, kan ik het gewoon vragen. Mijn collega's helpen me graag en vinden het goed van me dat ik weer naar school ga. Eerst was het moeilijk om de stap naar school te zetten, omdat ik me ervoor schaamde. Nu vind ik het hartstikke fijn dat ik het gedaan heb. Het is een hele overwinning voor mij, maar het maakt mijn leven makkelijker. Niet alleen op mijn werk, maar ook privé. Ik durf meer en ik begrijp nu ook meer, bijvoorbeeld als ik formulieren in moet vullen.
Ik voel me veel zekerder. Dit merk ik zelf, maar ook in mijn omgeving zeggen mensen dat ik positiever ben geworden.

Ik weet dat er meer mensen zijn die niet goed kunnen lezen of schrijven. Zij moeten ook de drempel over, ze hoeven zich niet te schamen. Achteraf gezien had ik deze stap al tien jaar eerder moeten zetten, maar je bent nooit te oud om te leren."