Buitenlandse Zaken België


Datum: 23/09/2008

Staatssecretaris Olivier Chastel op het eerste gemeenschappelijke forum van de Europese Unie en Centraal Azië - Brussel, 18/09/2008

Olivier Chastel, Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, leidde de Belgische delegatie op het gemeenschappelijk forum van de Europese Unie en de landen van Centraal Azië dat op 18 september te Parijs plaats vond en dat gewijd was aan veiligheidskwesties. Hij verving er de Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht.

De Europese Unie en haar lidstaten kwamen er op uitnodiging van het Franse EU voorzitterschap voor het eerst bijeen met de landen van Centraal Azië. Het forum nam een gemeenschappelijke verklaring die samenwerking op een aantal thema¿s in het vooruitzicht stelt. Het Forum zelf besprak drie dergelijke thema¿s waar de Europese Unie en Centraal Azië het hoofd moeten bieden aan gemeenschappelijke uitdagingen. Het betrof de smokkel, voornamelijk van drugs, verder de terrorismedreiging, en tenslotte, energie en leefmilieu.

In zijn interventie benadrukte Olivier Chastel de nood aan een beter grensbeheer om de strijd op te voeren tegen de chemische precursors voor productie van heroïne en de smokkel van deze drug uit Afghanistan naar Europa. Hij belichtte de inspanningen die de Belgische Federale Politie in het kader van de Europese en Internationale programma¿s levert voor de vorming van de Centraal-Aziatische politiediensten in de strijd tegen de drugssmokkel.

Achtergrond:

Vijf van de vijftien vroegere Sovjetrepublieken gelden als de Centraal Aziatische republieken: Kazakstan, Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan, en Turkmenistan. Op de conferentie waren ook Afghanistan en Turkije vertegenwoordigd. Turkije, zoals Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, in haar hoedanigheid van Kandidaat-lidstaat van de EU. Ook de internationale financiële instellingen waren aanwezig, net als de Verenigde Naties en de regionale organisaties die in Centraal Azië actief zijn.