Kinderopvang biedt mensen zonder diploma een kans

24/09/2008 10:05

Sovov B.V.

Persbericht, 24-09-08

PAK: unieke samenwerking tussen sector en gemeenten

Iedereen die graag aan de slag wil in de kinderopvang, maar die niet de juiste diploma's heeft, krijgt nu een uitgelezen kans om zijn of haar droom alsnog te realiseren. Dankzij PAK, het Project Arbeidsmarkt Kinderopvang, een unieke samenwerking tussen sector en gemeenten.

De kinderopvang is een belangrijke groeisector die gezien de krapte op de arbeidsmarkt richting een dreigend personeelstekort koerst. In de regio Zutphen hebben de directeuren van zes regionale kinderopvang- en welzijnsorganisaties de handen ineen geslagen om samen met de gemeenten gemotiveerde mensen aan een baan én aan de juiste diploma's te helpen.

De deelnemers aan PAK beginnen met een introductieperiode van twee weken, gevolgd door een stagecarrousel binnen de kinderopvang. Vervolgens krijgen ze drie maanden lang een gerichte stage op één vaste werkplek. Na dit traject krijgen de kandidaten een baan aangeboden waarbij ze tegelijkertijd een beroepsopleiding kunnen volgen. Het totale traject gaat gepaard met intensieve begeleiding en coaching.

Opvallend aan het project is dat zowel de werknemers als de werkgevers nog maar met één partij te maken hebben. De gemeenten in de regio treden namelijk mede op namens CWI en UWV, waarmee zij gezamenlijk de zogenoemde één-loketgedachte hebben gerealiseerd. Dit maakt de contacten aanzienlijk eenvoudiger en minder verwarrend.

De gehanteerde aanpak is eerder met succes toegepast in de regio Zutphen met het project JAZO (Jongeren Aan Zet in de Ouderenzorg). Het unieke van deze aanpak is dat de talenten en de motivatie van de kandidaten het startpunt vormen van het traject en tevens het ijkpunt bij de intake. Het scholingsniveau of de onderwijsachtergrond speelt geen rol.

http://www.sovov.nl