Drie zorgprojecten genomineerd voor Univé Paludanus Prijs 2008

24/09/2008 10:23

UVIT

PERSBERICHT 24 september 2008

Drie zorgprojecten genomineerd voor Univé Paludanus Prijs 2008

Recordaantal inzendingen voor jubilerende zorgprijs

De Univé Paludanus Prijs, de landelijke kwaliteitsprijs voor zorg, wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt aan een instelling of organisatie die met een bijzonder project de kwaliteit van zorg verbeterd. De patiënt/consument moet hierin centraal staan. Een recordaantal van vijfenvijftig projecten zijn aangemeld voor de zorgprijs. Onder voorzitterschap van Pia Dijkstra heeft de Paludanus-jury drie projecten genomineerd voor de Univé Paludanus Prijs 2008. De genomineerden zijn de Palliatieve Oncologische Care Unit van het Flevoziekenhuis te Almere, het Herinneringsmuseum van Stichting Humanitas te Rotterdam en de Cardiostick van Maastricht Universitair Medisch Centrum te Maastricht. De genomineerde zorgprojecten hebben met een zichtbaar resultaat de kwaliteit van zorg en het welbevinden van de patiënt/consument verbeterd. De winnaar wordt bekend gemaakt op donderdagmiddag 18 december 2008 op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.

Een recordaantal van vijfenvijftig zorgprojecten zijn aangemeld. Pia Dijkstra: 'De projecten waren zeer divers van onderwerp. Van multidisciplinaire zorg tot maatschappelijk betrokken en zorgoverstijgende initiatieven. Alle projecten hebben met een zichtbaar resultaat een bijdrage geleverd aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg in Nederland. De patiënt/consument staat centraal en heeft voordeel van de kwaliteitsverbetering. Wij hebben drie projecten genomineerd waarvan wij vinden dat deze onder de aandacht gebracht moeten worden.'

De jury nomineerde drie zorgprojecten voor de Univé Paludanus Prijs 2008:

Palliatieve Oncologische Care Unit van Flevoziekenhuis in Amere

Terminale oncologische patiënten worden tijdelijk op de POCU behandeld wanneer het thuis door uiteenlopende klachten onhoudbaar is geworden.

Herinneringsmuseum van Stichting Humanitas in Rotterdam

Ouderen, met of zonder zorgvraag, worden uit hun sociaal isolement gehaald door het bezoeken van het Herinneringsmuseum. Ouderen met dementie worden zichtbaar geactiveerd.

Cardiostick van Universitair Medisch Centrum in Maastricht

Hart- en vaatpatiënten van het MUMC bezitten een mobiel patiëntendossier: de Cardiostick. In noodsituaties zijn belangrijke medische gegevens in de Cardiostick overal ter wereld door een arts oproepbaar

Een uitgebreidere omschrijving van de genomineerde projecten staan in de bijlage.

Prijsuitreiking

Van de genomineerde projecten wordt een korte film gemaakt. Op 18 december a.s. worden de films gepresenteerd en wordt het project toegelicht door de organisatie. De jury maakt dezelfde middag bekend welk project de Univé Paludanus Prijs 2008 en het geldbedrag van 10.000,- Euro wint. De prijsuitreiking vindt plaats op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort. De toegang is vrij. Meer informatie over de prijs staat op www.unive.nl/paludanusprijs.

Jury

De jury bestaat uit Pia Dijkstra, voorzitter (TV-presentatrice Gezondheidsprogramma's AVRO), Ellen de Visser (onderzoeksjournaliste De Volkskrant), Marc Sprenger (Directeur-Generaal RIVM) en Rob Jerphanion (bestuur NPCF).

Achtergrond Univé Paludanus Prijs

De zorgprijs is ontstaan in 1998. Dit jaar wordt de landelijke zorgprijs voor de tiende keer uitgereikt.

De prijs ontleent haar naam aan Bernardus Paludanus (1550-1633), destijds stadsdokter in Enkhuizen en internationaal vermaard wetenschapper. Het beeldmerk van de Univé Paludanus Prijs is een peperboompje. Paludanus is met een peperboompje vereeuwigd op een schilderij in het Frans Halsmuseum in Haarlem. Aan peper werd toen een geneeskrachtige werking toegedicht. Het beeldmerk van de Univé Paludanus Prijs symboliseert peper als prikkel om kwaliteitsverbeteringen in de gezondheidszorg voor een breed publiek zichtbaar te maken.

http://www.unive.nl/paludanusprijs

http://www.uvit.nl/